vineri, 19 martie 2010

Scrisoare deschisa catre ministrul Educatiei,Cerceterii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu

Pregatiti o lege a educatiei care va avea un impact major asupra societatii romanesti.Inainte chiar de a fi supus dezbaterii publice, proiectul a starnit, in mod firesc, mari discutii in mass-media.Reprezentanti ai sindicatelor profesorilor, cadre didactice ,diversi specialisti in educatie isi expun punctele de vedere, asa cum, de altefel, de-a lungul anilor, s-a intamplat ori de cate ori ministerul educatiei anunta noi strategii pentru acest domeniu esential pentru existenta insasi a societatii.

Pornind de la afirmatia cuprinsa in proiectul legii, care a aparut astazi pe site-ul ministerului educatiei, si anume :copiii sunt « beneficiarii primari ai invatamantului», afirmatie corecta, ajung la esenta demersului meu :copiii trebuie consultati in legatura cu acest proiect de lege care ii priveste in mod direct , nemijlocit si « primar ».

Nicaieri in continutul proiectului nu apare nici cea mai mica mentiune generata de obligatia Romaniei , in calitate de membra a Consiliului Europei, de a respecta prevederile deciziei 1864/13 03 2009 privind promovarea participarii copiilor la luarea deciziilor care ii privesc.



In calitate de raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe aceasta tema, va cer sa luati toate masurile pentru ca beneficiarii primari ai proiectului de lege privind educatia sa fie consultati in mod efectiv si sa isi exprime opinia.Sa nu uitam ca acesti beneficiari sunt copii cu varste cuprinse intre 6-18 ani, cetateni cu drepturi depline ai acestei tari, avand posibilitatea diferentiata, conform varstei si puterii lor de intelegere, de a se exprima cu privire la luarea unor decizii in ceea ce priveste propria lor educatie, propriul lor viitor.


Si s-ar putea ca din partea copiilor nostri sa apara idei interesante, care vor contribui la stabilizarea si coerenta sistemului educational romanesc.


Romania este tara paradoxala care are in acelasi timp un sistem educational cu sincope,sovaielnic si instabil si elevi geniali.



Sa-i ascultam si sa le luam in considerare decizia !

Niciun comentariu: