luni, 22 martie 2010

Sa nu-i acuzam pe medici ca pleaca din Romania

Eu nu ii acuz pe medicii romani care pleaca sa munceasca in alta tara.Si nici nu cred ca solutia ar fi sa ii pui sa plateasca cheltuielile de scolarizare sau sa ii obligi, pur si simplu, sa munceasca un timp pentru tara, dupa care sa plece.Cu asemenea solutii nu am face decat sa declansam iarasi acuze de tipul "facem ca Ceasusescu care ne-a comercializat diplomele, ne intoarcem la comunism".In plus, tinerii medici romani, legati de glie, nu ar da nici un randament.

Solutiile ar trebui sa vina de la Bruxelles, sa fie europene.Dar pentru asta e nevoie ca noi, romanii, sa ducem aceasta problema acolo , sa provocam dezbateri si sa insistam ca Europa sa ne ajute.In Comunitatea europeana functioneaza principiul solidaritatii intre state, de aceea, atunci cand plange Grecia, de pilda, sufera intreaga Europa.

Romania ar trebui sa se planga, prin intermediul guvernantilor si a reprezentantilor sai acolo, de aceasta situatie extrem de grava:medicii nostri pleaca in masa la chemarea irezistibila a altor tari europene, care au gasit in Romania solutia sustinerii sistemului lor medical.Ei au bani si conditii excelente pentru specialistii nostri,care, pe buna dreptate, nu pot refuza asemenea oferte.

Nu sa-i acuzam de lipsa de patriotism pe medici, nu sa-i acuzam ca pleaca si ne lasa mai bolnavi ca oricand!Nu pe ei sa-i acuzam, ci pe cei care guverneaza aceasta tara fara sa se gandeasca la oamenii acestei tari, fara sa caute solutii pentru ei, fara sa se foloseasca, in numele si pentru romani, de drepturile pe care Romania,intrata cu sacrificii mari in Uniunea Europeana, le are in acest spatiu.
Calitatea de membru in UE da dreptul guvernantilor sa faca si altceva decat declaratii despre banii europeni pe care au ei de gand sa ni-i aduca.
Calitatea de membru in UE inseamna ca Romania poate cere asistenta, consultanta, sustinere, ajutor de la tarile-surori care profita de pe urma Romaniei si de la decidentii Uniunii.

Niciun comentariu: