miercuri, 17 martie 2010

300 de parlamentari pentru romani

A trecut martie, ne intoarcem la viata noastra obisnuita..Si, binenteles ca blogul ma cheama pe teme de actualitate.
Cum ar fi numarul magic "300".
Nu ma pricep la astrologie, psihologie sau numerologie, dar e clar ca presedintele Basescu are o preferinta pentru cifra 3, si dupa "322" ne da de mestecat"300".Desigur, e vorba de cei 300 de parlamentari pe care ii va avea viitorul parlament unicameral al Romaniei.

De ce 300? Nici o explicatie( de asta ma gandesc eu la numerologie etc, o fi ceva ce nu stim noi..).
Pentru cei interesati, un tur pe google ne da rapid imaginea parlamentelor europene din punct de vedere al numarului de parlamentari.Se pot decela niste criterii pe baza carora popoarele si-au stabilit numarul alesilor legiuitori: traditie,numarul de locuitori,functionalitate.Romania nu are nici mai multi ,nici mai putini parlamentari decat oricare alta tara care ii seamana la populatie ori suprafata.

Are, in schimb, ceva ce nu are nici o alta tara:o reprezentare in parlament a minoritatilor nationale.Cele 18 minoritati nationale recunoscute de lege sunt reprezentate in Camera Deputatilor de cate o persoana, indiferent ca e vorba de un grup mai numeros(rromii, de pilda) sau de cateva sute de etnici (rutenii, de pilda).

Apare, deci o problema in perspectiva revizuirii constitutiei care isi propune disparitia unei camere a parlamentului si reducerea numarului de alesi: ce se intampla cu cei 18?
Daca pastram aceasta prevedere constitutionala( pentru care suntem peste tot mentionati,laudati, dar nimeni nu ne imita), atunci cei 18 vor trebui sa fie inclusi in cei 300.
Daca ne mai gandim si la locurile UDMR care are un electorat constant de aproape 7%,rezulta ca in viitorul parlament propus de dl Basescu ,romanii-romani vor fi reprezentati de 261 parlamentari.Poate gresesc, poate numarul mandatelor udmr se va reduce prin marirea cotei de reprezentativitate, dar este cert ca romanii vor fi reprezentati de mult mai putin decat 300 de persoane in parlament.

Nu cred ca cetatenii romani care au votat entuziast la referendum au avut cunostinta de aceste aspecte. Dupa cum stiu sigur ca reducerea numarului de parlamentari nu va salva Romania de la dezastru economic, dar va duce la o mult mai proasta reprezentativitate a cetatenilor romani in propriul lor parlament.
Mie, ca simplu cetatean, imi pasa de asta.In prezent, cei 700000 de bacauani sunt reprezentati de 10 deputati si 4 senatori, care, chiar alesi uninominal, sunt greu de "accesat" in cele doua zile pe saptamana de activitate in teritoriu.Imi imaginez ce va fi cand vor fi 7 sau 8.Sigur ca se va spune:"parca si asa, ce treaba fac?", ceea ce e profund nedrept si, mai ales, impotriva noastra, a oamenilor obisnuiti.
Dar pana nu se izbeste cu capul de pragul de sus, romanul nu se invata minte.Sa continuam, asadar, sa cerem cu entuziasm sa reducem numarul parlamentarilor..

Niciun comentariu: