marți, 9 martie 2010

Fara happy-end(?)

Si, pentru a incheia seria babelor( chiar daca o zi mai tarziu), cateva cuvinte despre violenta impotriva femeilor.
Este peste tot si de toate tipurile:fizica, psihica,sexuala,materiala,structurala.Probabil aceasta ultima notiune, mai putin cunoscuta la noi, naste nedumeriri.Femeia este victima a violentelor pentru ca este femeie. Adica agresiunea se produce impotriva ei pentru ca se poate:femeia,prin structura sa, este, in general, victima a unei persoane mai puternice fizic, care are ascendent psihologic ori material asupra sa, care o poate obliga la raporturi sexuale..Nu intamplator se indica printre metodele de combatere a violentei impotriva femeilor insusirea de catre acestea a mijloacelor de autoaparare.

Mai exista un tip de auto-violenta exercitata de multe femei care accepta ca pe un dat violenta impotriva lor, care nu riposteaza (de dragul copiilor, a reputatiei, a familiei),care contribuie decisiv la perpetuarea mentalitatilor si stereotipurilor, care isi educa fiicele in acelasi spirit etc...

Legislatia ar putea contribui esential la informarea femeilor pentru a le ajuta sa se protejeze impotriva violentei: in 2008 , cu sprijinul major al Coalitiei ONG impotriva violentei(CVIF) ( careia nu i-am multumit destul pentru sprijin) am depus o propunere legislativa de modificare a legii 217, nu inainte de a organiza in Camera Deputatilor audieri si dezbateri multiple , cu invitarea unor victime, cu manifestari numeroase de interes din partea presei.Erau o multime de femei interesate de acest proiect si noi, membri Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera ne-am intalnit, fiecare in judetul sau, cu femei interesate de acest flagel.De ce "flagel"? Pentru ca face peste 9000 de victime retinute statistic anual( ceea ce reprezinta mai putin de 25% din realitate), ca ucide peste 120 persoane anual, ceea ce inseamna o persoana la trei zile.

Din pacate, alegerile din 2008 au adus o alta configuratie in Parlament, propunerea a fost respinsa si chiar daca in prezent aud ca s-ar fi creionat o noua propunere,absenta unei dezbateri publice cu impact va face ca eventualul nou text sa fie ,iarasi, nestiut si neutil pentru victime.

Violenta impotriva femeilor ,exercitata in familie ramane una din marile rusini ale secolului 21.Nimic din marile realizari ale omenirii nu o compenseaza.Femeia continua sa fie injuriata,lovita, violata, traficata pentru prostitutie,folosita drept obiect sexual, ucisa, maritata de copila, impotriva vointei sale,obligata sa faca copii, obligata sa poarte sau sa nu poarte val, pe scurt, continua sa fie considerata fiinta umana de rangul doi.

"Woman is the nigger of the world",spunea cantecul, invocand asemanarea statutului femeii, in general, cu al victimelor apartheidului, in urma cu 6 decenii.Nu s-a schimbat mare lucru.

Dar, pentru ca e martie, sa speram totusi...

Niciun comentariu: