duminică, 8 iulie 2012

Rezultatele la bac nu sunt numai ce par a fi..

Rezultatele la bac sunt o drama nationala, si nu imi retrag cuvintele.

Este o adevarata drama sa vezi care este starea de spirit a tinerilor romani in prag de viata. Pentru ca o asemenea ratare nationala poate fi, desigur, explicata si prin lene,ne-invatare,dezinteres, dar,imensa explicatie a acestui rateu este lipsa de perspective.Este aici o explicatie freudiana care tine de lipsa de viitor, de lipsa de oportunitate, de lipsa de incredere in sine pe care copiii nostri candidati la bac le simt acut.E maniera in care, pe de o parte, criza mondiala marcheaza cu gheare de otel firava lor personalitate. Este si modul in care eul lor tanar raspunde la indemnuri precum cel al presedintelui suspendat al tarii lor: plecati din tara, Romania nu va poate sustine, nu are nevoie de voi.Cam acestea au fost cuvintele rostite nu o data de cel spre care sperantele lor de inceput de viata se indreptau.Si atunci, vrem ca cei aflati la cumpana intre minoritate si majorat,la linia extrem de subtire care separa non-responsabilitatea de responsabilitate,copilaria de maturitate, sa actioneze altfel?

Da, sunt prost pregatiti, pentru ca un intreg esafodaj s-a deteriorat in ultimii ani:profesorii au fost spoliati de drepturi, educatia a fost tratata precum cenusareasa, iar lor, copiilor nostri aflati la varsta majoratului, li s-a spus clar ca NU ESTE NEVOIE DE EI IN TARA LOR.Ce ar fi trebuit sa faca? Sa ia 10 pe linie la bac? La ce bun?

In Franta, bacul este un fenomen national, o sarbatoare a inteligentei si competentei tinere, baza inteligentei si competentei nationale.Intreaga Franta se bucura si sufera alaturi de cei care trec sau pica bacul.Dar o intreaga natiune este alaturi de candidati.

In Romania,cu presedintele in frunte, li s-a spus candidatilor in ultimii ani:sunteti slab pregatiti, nu invatati ca nici eu nu am invatat si, iata, am ajuns presedintele Romaniei,si oricum, tara nu va vrea.

Tinerii Romaniei trebuie sa stie ca fac parte din elita mondiala, ca au gene incarcate de talente si calitati, ca la noi, in Romania aceasta atata de criticata sau ignorata, s-au nascut idei glorioase, geniale care au stat la baza marilor descoperiri in medicina, genetica, chimie, biologie, aviatie, muzica, literatura etc.Tinerii romani trebuie sa redescopere mandria de a apartine unui neam chinuit pe nedrept de istorie, un neam care trebuie sa se ridice din nou si sa-si ocupe locul meritat.
Si asta incepe prin reusita la bac!

Niciun comentariu: