miercuri, 4 iulie 2012

ACTA a fost respins astazi de plenul Parlamentului European

Deoarece in ultimele luni acest acord comercial de combatere a contrafacerii dintre UE si statele membre ale acesteia, Australia,Canada,Japonia,Coreea,Mexic Maroc,Noua Zeelanda,Singapore,Elvetia si SUA,cunoscut sub numele "ACTA" a fost in atentia tuturor celor ce iubesc internetul,va anunt ca astazi acest acord a fost respins de PE.Motivele acestui rejet sunt multiple, si tin, in marea majoritate, de apararea si garantarea drepturilor omului, in multitudinea lor.Astfel:

-ACTA duce lipsa de credibilitate democratica, deoarece tratatul a fost negociat in secret, subminand principiile democratice de baza ale transparentei decizionale.

-ACTA reprezinta o amenintare la dreptul la libera exprimare si accesul la cultura, deoarece, printre altele, incurajeaza companiile private sa isi urmareasca angajatii pe internet, intr-un demers similar politiei.

-ACTA ameninta spatiul privat si confidentialitatea, deoarece orice provider de Internet va fi obligat sa urmareasca fiecare miscare a user-ilor.

-ACTA ar putea avea un efect de incetinire al inovatiei, prin incurajarea comportamentului anti-competitie.

-ACTA ar incuraja concurenta neloiala, oferind SUA o structura competitiva avantajoasa in comparatie cu celelalte tari, creand astfel bariere in comertul international, acestea fiind numai unele dintre contraragumentele prezentate.

ACTA isi propunea sa creeze o noua institutie, “Comisia ACTA”, fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.

ACTA dorea sa lase reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impunea obligatii referitoare la monitorizarea continutului online de catre terte parti, cum ar fi intermediarii Internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online.

ACTA putea impiedica utilizarea patrimoniului cultural al societatii, intrucat sporeste sanctiunile si riscurile de natura penala pentru utilizarea operelor ai caror proprietari sau detinatori de drepturi de autor sunt dificil sau imposibil de identificat sau localizat.
Prevederile din versiunea finala a Acordului sunt vagi si risca sa fie interpretate in moduri care ar putea permite incriminarea unui numar mare de cetateni, pentru delicte minore.

Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori,cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de “deep packet inspection”, permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor.



Pentru asemenea argumente plenul PE a votat astazi impotriva acestui acord.A fost un suscces si datorita societatii civile reprezentata aceasta saptamana la Strasbourg intr-o maniera inteligenta,insistenta si convingatoare.

Niciun comentariu: