vineri, 27 mai 2011

28 mai ziua mondiala de actiune pentru sanatatea femeilor

28 mai este Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeilor si pretutindeni in lume este marcata pentru a reaminti tuturor celor ce au responsabilitati in domeniul sanatatii, dar si organizatiilor civice, scolilor, mass-media, precum si oamenilor, in general, ca sanatatea este considerata una din valorile fundamentale ale omenirii si un criteriu esential de valorizare a unei societati, alaturi de economie.

Sanatatea femeilor este insa asociata cu cea a copiilor si a celorlalti membri ai familiilor, pentru ca o femeie sanatoasa este o garantie de santate pentru cei din jurul ei.

Romania este tara in care sanatatea a devenit dificil de mentinut, niciunul dintre domeniile aferente acesteia:prevenirea imbolnavirilor,pastrarea sanatatii, tratarea bolilor, recuperarea celor vindecati, nefiind la nivelul mediu European, iar femeile Romaniei sunt mai afectate de boli cardiovasculare,de cancer sau maladii hepatice decat cele din restul continentului.

In plus, se remarca incidenta mare a fumatului, a consumului de alcool, al obezitatii in randurile femeilor,acestea fiind maladii usor de prevenit prin activitati de informare.

Atrag inca o data atentia asupra efectelor reducerii nivelului de trai, a somajului, al lipsei sperantei in randurile femeilor Romaniei si solicit din nou, guvernantilor cu prilejul marcarii acestei zile mondiale, gasirea de solutii pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei, a femeilor si copiilor in mod special.

Ziua mondiala de actiune pentru sanatatea femeilor inseamna declansarea de ACTIUNI concrete, in special de atragere de fonduri europene pentru refacerea sistemului sanitar, dar si de identificare,impreuna cu statele membre UE care beneficiaza de serviciile medicilor romani ce parasesc Romania in cautarea unor conditii mai bune de viata, de solutii pentru compensarea acestui handicap urias-lipsa cadrelor medicale- pe care populatia Romaniei este silita sa il suporte.

Niciun comentariu: