miercuri, 25 mai 2011

Gastronomia romaneasca,Cenusareasa care ne-ar putea imbogati..

Ne place,pur si simplu, sa ne pierdem identitatea. Ne place sa imitam pe altii.Pana si in gastronomie.Ma uit cu placere la programe TV despre gatit:gastronomia, felul de a gati si a manca al unui neam spun multe despre neamul insusi.Imi plac italienii, care fac din nimic bunatati bine mirositoare, imi plac francezii care fac din mult bunatati rafinate, imi plac grecii care mananca, pur si simplu mult, bine, cu pofta si cu bucurie( poate de aceea sunt cei mai longevivi dintre europeni..).

Imi plac si bucatele noastre, acelea autentice, savuroase:mamaliga,bulzul, casul afumat, pastravul in cetina de brad,ochiurile moldovenesti, placinta cu "poale in brau" si atatea altele..

De aceea, ma calca pe nervi emisiunile gastronomice cu "chefs" romani care ma invata cum sa fac somon cu rosii "cherry"( pronuntat "cherie", de e clar ca nu au habar ca numele vine de la "cireasa" si nu de la "iubita"),cocktail de creveti sau pizza ori rata cu portocale..

Fratilor, eu cand ma uit la un sef roman vreau sa-l vad gatind romaneste.Sigur, suntem in Europa,in lume chiar, si pot sa arat ca, gastronomic, m-am emancipat si globalizat, dar pentru retetele de mai sus ma uit la Laura Calder, Jamie Oliver samd.Pentru mancare romaneasca nu pot sa ma uit decat la Lira Grecu, distinsa profesoara din Iasi care ne delecta intr-un timp cu invartite,sarmale,placinte si altele, ca la bunica.
Sau, poate n-am inteles eu bine si emisiunile acelea sunt reclama pentru vreun restaurant..
Oricum ar fi, strainul nu vine in Romania sa manance somon fume si creveti pe pat de avocado si cei mai multi mor dupa slanina afumata cu ceapa sau bors de fasole..Si e normal, e ceva mai bun pe lume?

In schimb, ungurii de aici si de dincolo isi pretuiesc valorile culinare:palinka, tokay-ul, paprika, kurtos-ul sunt tot atatea marci culinare unguresti recunoscute in lume, inregistrate, folosite intru renumele natiei lor.
Noi cat mai pierdem vremea?

5 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Materie primă să fie, că bucatele se fac... :D

Bibliotecaru spunea...

Unde mai pui că roşiile "cherry" la noi sunt foarte acre în loc să fie foarte dulci.

marianaviorica1982 spunea...

aveti perfecta dreptate....sunt o tanara moldoveanca,care de 5 ani lucrez in italia intr-un restaorant.perdem identitatea nationala...iar acest lucru e datorat proastei promovari a produselor gastronomice (si nu numai) romanesti .soarta a vrut ca 2 ani in urma sa fac parte dintr-un un proect de prezentare a produselor italiene pe piata romanesca...pentru mine a fost o experienta unica...,desi sunt la curent cu evenimentele in care se vorbeste de romania,nu se inghesuie nimeni sa faca cunoscute valorile inestimabile romanesti...eu personal duc o lupta stransa cu italienii cu care intru in contact,prin care demonstrez capacitatile creative harnicia si orgoliul romanesc...tare mi-ar face placere ca toti sau macar jumatate sa mi se alature...de ce nu facem diverse proecte pentru a ridica romania in fruntea europei?vina este si a mass mediei care nu se implica in apararea patrimoniului national...jurnalistii italiani ne privesc ca pe cei mai saraci di europa,fara sa stie cat este de bogata tarisoara noastra...haideti sa demonstram lumii ca nu santem un popr de hoti,de prostituate,ci un neam orgolios de un nume dat de bunicii si stamosii nostri....

marianaviorica1982 spunea...

aveti perfecta dreptate....sunt o tanara moldoveanca,care de 5 ani lucrez in italia intr-un restaorant.perdem identitatea nationala...iar acest lucru e datorat proastei promovari a produselor gastronomice (si nu numai) romanesti .soarta a vrut ca 2 ani in urma sa fac parte dintr-un un proect de prezentare a produselor italiene pe piata romanesca...pentru mine a fost o experienta unica...,desi sunt la curent cu evenimentele in care se vorbeste de romania,nu se inghesuie nimeni sa faca cunoscute valorile inestimabile romanesti...eu personal duc o lupta stransa cu italienii cu care intru in contact,prin care demonstrez capacitatile creative harnicia si orgoliul romanesc...tare mi-ar face placere ca toti sau macar jumatate sa mi se alature...de ce nu facem diverse proecte pentru a ridica romania in fruntea europei?vina este si a mass mediei care nu se implica in apararea patrimoniului national...jurnalistii italiani ne privesc ca pe cei mai saraci di europa,fara sa stie cat este de bogata tarisoara noastra...haideti sa demonstram lumii ca nu santem un popr de hoti,de prostituate,ci un neam orgolios de un nume dat de bunicii si stamosii nostri....

marianaviorica1982 spunea...

aveti perfecta dreptate....sunt o tanara moldoveanca,care de 5 ani lucrez in italia intr-un restaorant.perdem identitatea nationala...iar acest lucru e datorat proastei promovari a produselor gastronomice (si nu numai) romanesti .soarta a vrut ca 2 ani in urma sa fac parte dintr-un un proect de prezentare a produselor italiene pe piata romanesca...pentru mine a fost o experienta unica...,desi sunt la curent cu evenimentele in care se vorbeste de romania,nu se inghesuie nimeni sa faca cunoscute valorile inestimabile romanesti...eu personal duc o lupta stransa cu italienii cu care intru in contact,prin care demonstrez capacitatile creative harnicia si orgoliul romanesc...tare mi-ar face placere ca toti sau macar jumatate sa mi se alature...de ce nu facem diverse proecte pentru a ridica romania in fruntea europei?vina este si a mass mediei care nu se implica in apararea patrimoniului national...jurnalistii italiani ne privesc ca pe cei mai saraci di europa,fara sa stie cat este de bogata tarisoara noastra...haideti sa demonstram lumii ca nu santem un popr de hoti,de prostituate,ci un neam orgolios de un nume dat de bunicii si stamosii nostri....