sâmbătă, 21 mai 2011

21 mai sau lucrarea minunata a unei femei si a unui barbat

Am capatat un fel de deprindere detectivista de cauta "dimensiunea de gen" in orice.Adevarul e ca aceasta exista oriunde, de vreme ce lumea e formata din indivizi apartinand ambelor sexe in numar aproximativ egal, si numai cine nu vrea nu vede asta.
Deci,21 mai, ziua Sfintilor imparati Constantin si Elena, inseamna din acest punct de vedere: o femeie -Elena, mama imparatului Constantin-era crestina in sufletul ei si practicanta in secret a religiei celei noi a lui Iisus, prigonita in Imperiul Roman.Unii spun ca a avut revelatii cu privire la locurile sfinte de la Ierusalim, sau poate i s-a povestit despre acestea de catre predicatorii pe care ii intalnea.Ne imaginam usor cum o mama de barbat-imparat, avand simt politic, dar, mai ales, suflet de femeie, intuitiv si aplecat in mod natural spre iubirea pe care o propovaduia Iisus,si-a influentat fiul atotputernic spre emiterea edictului de la Mediolanum din 313, cel care a fost, practic, actul de nastere oficial al noii religii.
Constantin a devenit crestin, politicul, economicul, dar si influenta femeii-mama sa fiind factori decisivi in luarea acestei decizii.
Si, ca de fiecare data cand exista parteneriat intre femeie si barbat, lucrarea lor a fost una minunata.

La multi ani celor ce isi serbeaza azi onomastica.

3 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

La mulţi ani doresc şi eu celor sărbătoriţi...

Dincolo de sărbătoare...
Vă atrag şi eu atenţia la o "dimensiunea de gen". Doamna Sulfina Barbu a depus în parlament o iniţiativă prin care obligă partidele la un minimum de candidaţi femei.

Aparent iniţiativă protejează femeile încât să ajungă în funcţii politice, numai că le protejează ca pe nişte politicieni cu handicap. Nu ştiu cum a arătat iniţiativa la început, dar în forma în care a trecut prin Senat este chiar de tot râsul. Se instituie 3 valori de procente fără nici o logică.
- 40% pentru partide politice şi alianţe politice
- 50% pentru alianţe electorale
- 20% pentru minorităţi

Ce logică poate exista între reprezentarea femeilor şi diferenţele dintre o alianţă politică, o alianţă electorală şi organizaţiile minorităţilor naţionale? La UDMR nu mai funcţionează principiile ca în toată ţara?

Poate că parlamentari precum doamna Barbu ar trebui să cunoască că nu se instituie egalitatea dintre Bărbat şi Femeie, ci egalitatea în faţa legii, egalitatea de şanse, egalitatea în principiile sociale... Cum se poate institui o egalitate între doi oameni, sunt doar fiinţe distincte, cu personalităţi diferite... Or tocmai pentru că se impune o astfel de separare între femei şi bărbaţi, introducând un procent minim, se instituie o diferenţă împotriva căruia doamna Barbu ar fi trebuit să militeze.

Iată, se leagă cumva de ceea ce spuneaţi relativ la Constantin şi Elena. Încă îmi aduc aminte cu durere cum "interesele" au spulberat-o din politică pe doamna Mona Muscă pentru că ajunsese prea aproape de Cotroceni. Cred că ocuparea funcţiei de preşedinte de către o femeie ar schimba adânc lucrurile un România. Pentru a se ajunge însă acolo, am avea nevoie de un personaj politic feminin cu totul altfel decât lideri masculini ai momentului. Am avea nevoie de o doamnă educată special pentru funcţia de preşedinte, cu studiile complete în zona diplomaţiei, juridicului, forţelor armate şi, de ce nu, şi în jurul capacităţii de mediere. Femeile pot izbândi prin capacitatea lor şi nu cred că este nevoie să ajungem la legi care să oblige cetăţenii să voteze femei. Cred că ar trebui profitat de lipsa acută de cadre politice din acest moment pentru a pregăti elitele feminine ale României.

Bibliotecaru spunea...

Iată şi proiectul doamnei Barbu

PL-x nr. 333/2011
Proiect de Lege privind introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlamentul României

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12039&cam=2

Unknown spunea...

Multumesc in numele femeilor care se bat pentru femei( numite cu ironie"feministe")pentru aceste cuvinte. Am avut o reactie foarte mediatizata-practic, toata presa a scris despre asta- in care spuneam ca este populism ieftin si ca o asemenea initiativa paralizeaza de fapt, orice incercare de acces real al femeilor in politica.Cred ca inca mai este pe net..E o prostie de la cap la coada, dar va trece, si stii ce va fi dupa? Se va spune: aveti lege care va asigura cota, dar voi, femeile, nu vreti sa va implicati in politica, fugiti de raspundere etc..E clar ca avand sistemul votului uninominal nu se poate aplica nici unul dintre mecanismele europene:nici quota,nici alternanta femeie -barbat pe liste, nici locuri rezervate.A spus-o clar Comisia de la Venetia la cererea mea si APCE in ultimul raport al dnei Err din Luxembourg..Si, in absenta acestora, e doar politicianism, audienta in mass media si dorinta de a castiga electoratul feminin.