miercuri, 16 iunie 2010

Guvernul si "victoria"

Orice nou guvern il critica pe precedentul sau pe precedentele, dar, odata instalat si criticile formulate, creata fiind "cuirasa" impotriva criticilor, guvernul en titre se pune pe treaba. Iar apararea prin atacul celui precedent este folosita numai la nevoie.

Guvernul actual( sub multiplele sale denumiri, avand totusi drept factor esential numele "BOC") , spre deosebire de celelalte, odata instalat , nu a facut altceva decat sa-si lustruiasca cuirasa si sa abuzeze de ea impotriva guvernelor anterioare.In rest, nimic din ceea ce constitutia ii obliga in principal: "sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala"(art 47)
Asa se face ca, stransi cu usa de criza, au trecut rapid la "austeritate", "solidaritate",strangerea curelei.Pentru altii, cei multi, nu pentru ei insisi.

Tot cu lustruirea cuirasei s-au ocupat si cand au raspuns la acuzele din motiunea de cenzura: nici o vorba despre ce ar fi trebuit sa faca si nu au facut, sau au facut prost, nici un proiect prin care sa puna , nu sa taie.Dimpotriva, au folosit prilejul pentru a ne explica, pe intelesul tuturor, cat sunt ei de capabili.Mi-a placut grozav cat de frumos a vorbit dna Udrea( si, vorba Aurei Vasile, e singura femeie din guvern si n-ar trebui sa o critic eu..), cum ne-a explicat ca ea foloseste fonduri europene, si nu bani romanesti.Chiar si asa, nu sunt banii domniei sale, ci ai Romaniei, tot bani publici se cheama si, de aici incolo, tot ce s-a spus despre folosirea acestora ramane valabil.

Guvernul a rezistat "la mustata"asaltului motiunii de cenzura.(asa cum a castigat si dnul Basescu in 2004 si in 2009, observ in treacat..), si victorios, se va autoremania saptamanile viitoare, spune presa.Adica , atunci cand vrea el, nu cand vrea opozitia.
Sau, nu numai opozitia, de vreme ce au fost interesant de multe voturi ale unora care au plecat din opozitie in sprijinul motiunii.

Victoria guvernului este, de fapt, o mare infrangere, pentru ca , de data aceasta, opozitia nu s-a manifestat numai in sala Parlamentului, ci si inafara incintei Parlamentului, unde oamenilor le-a fost barat accesul prin inchiderea marilor porti pe care, acum vreo cateva zile, presedinta Camerei anunta cu surle si trambite, invocand "democratia", "transparenta", "poporul", ca le va darama.Oare acum de ce le-o fi folosit impotriva poporului?

De multe ori la mitinguri de protest vad oameni zambitori,care explica de ce se afla acolo cu aerul ca acum-acum vor folosi ocazia pentru a-si saluta in direct bunicii si vecinii( am observat asta si cand soferii stau in trafic ore in sir sau apele revarsate inunda curtile,romanul devenit brusc vedeta se comporta ca atare).Dar cei care au asaltat intrarea in Parlament nu erau asa.

De aceea spun ca victoria guvernului este "boala lunga, moarte sigura".

Niciun comentariu: