miercuri, 29 aprilie 2009

33 pentru Bruxelles(3)

Cele 27 state membre in cifre: astazi,doi indici interesanti-speranta de viata a barbatilor si femeilor Europei si procentul de locuitori care folosesc internetul.

In ceea ce priveste speranta de viata,barbatii Europei traiesc intre 65,5 ani -letonii si 78,4 ani-suedezii.Sunt sase tari,toate din estul Europei,in care speranta de viata la masculin este cea mai scazuta,sub 70 ani.Intre acestea,Romania cu o cifra modesta de 67,7 ani.Daca ne uitam la campioni,care sunt:suedezii-78,4, cipriotii-77 si spaniolii-77,2,vedem ca un roman are o speranta de viata cu circa 11 de ani mai redusa decat un suedez.

Femeile traiesc mai mult in Europa,sapte tari din centrul si estul continentului inregistrand sperantele de viata de sub 80 ani,in timp ce restul trec de acest prag.Aici remarc cu tristete recordul Romaniei:romancele au cea mai redusa speranta de viata din UE,respectv 75,1 ani, fata de campioanele din Italia-82,5 ani,Franta-83,3 si Spania-83,8.Un minus fata de cele mai longevive ,spaniolele,de circa 7 ani.

Ce semnificatie au aceste cifre?Nu sunt sociolog sau medic,dar ,de cativa ani studiez cu atentie calitatea vietii noastre si a altora,deschiderea noastra spre informare,interesul nostru, al romanilor, pentru noi insine,ca fiinte umane.
Si nu uit faptul ca romanii au protestat atunci cand UE a venit cu directive legate de felul cum trebuie sa ne hranim,sa avem o viata activa, sa citim etichetele alimentare,sa ne ocupam de prevenirea bolilor.

Si cred ca cel de-al doilea criteriu de analizat de azi, accesul la internet, are rolul sau in informarea oamenilor,in sporirea grijii acestora fata de propriul corp si propria stare de sanatate.
Cei mai conectati la internet sunt suedezii-79% din locuitori,danezii-78%,germanii-71%.Noi, romanii stam mai bine decat bulgarii:22%.

Romania se afla astazi la o rascruce:ori devine cu adevarat o tara europeana,profita de tot ceea ce Europa are pozitiv,isi consolideaza pozitia politica si economica,contribuind in felul acesta la crestrea calitatii vietii romanilor spre nivelul european,ori ramane o piatra atarnata de piciorul Europei, o greutate de care unele voci cer Europei sa scape!

Suntem europeni, e drept,dar numai afirmatia nu are valoare in acest context greu pentru omenire.Afirmatia trebuie transformata intr-o profesiune de credinta,imperativa,constienta si esentiala pentru viitorul nostru ca neam si tara.
Si vocea celor 33 trebuie sa fie competenta si puternica spre indeplinirea acestui scop.

Un comentariu:

aziincluj spunea...

Sunt Elisabeta Chira, PR Officer la IDEON, companie IT din Cluj- Napoca.


Va propunem un serviciu de apelare telefonica a alegatorilor in perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare: IDEON Auto Call.

Cu Auto Call puteti transmite mesajul dumneavoastra in 30 de secunde tuturor alegatorilor prin intermediul telefonului fix. Metoda are costuri reduse (cca 1.000 euro pentru 5.000 de numere), iar rata de raspuns este de 80% din numerele apelate!

Pentru o prezentare completa a serviciului nu ezitati sa ne contactati.


Va dorim succes in promovarea electorala!


Elisabeta Chira
PR Office IDEON
0755 72 54 58
e.chira@ideon.ro
office@ideon.ro
www.ideon.ro