marți, 25 iunie 2013

Martin Schulz, candidatul socialist la presedintia Comisiei Europene






Salut decizia Partidului Socialistilor Europeni de a sustine candidatura lui Martin Schulz pentru presedintia Comisiei Europene, pentru mai multe considerente:

- in primul rand este vorba despre calitatea umana a celui nominalizat. Martin Schulz este un politician de stanga, profund cunoscator al problemelor sociale, interesat de gasirea de solutii pentru oameni. "Am salvat banci, dar suntem in pericol sa pierdem o intreaga generatie", a declarat presedintele legislativului european. Respectat si apreciat in Parlamentul European, este omul care a reusit in nenumarate cazuri sa gaseasca calea care a dus la solutionarea unor probleme complicate in plenul PE, acolo unde vocile diferitelor grupuri politice sunt extrem de virulente uneori. Pragmatismul, gasirea solutiei in sensul binelui social, intr-o perioada grea pentru UE, este caracteristica lui Martin Schulz in mandatul sau de presedinte al PE;

- desi functia de presedinte al PE i-a impus echidistanta politica, Martin Schulz a reprezentat in legislativul european pe cetatenii europeni in ansamblul lor, ceea ce echivaleaza cu o orientare de stanga intr-o perioada de criza. Gasirea celor mai bune solutii de imbinare a intereselor companiilor cu cele ale lucratorilor, pentru combaterea somajului, mai ales in randurile tinerilor, de garantare a pensiilor, de prezervare a mediului inconjurator, de sustinere a industriei si comertului European, au fost si sunt probleme in care PE a gasit calea spre compromis si prin implicarea directa a presedintelui acestuia, adept al solutionarii si nu al blocarii demersului European.

- in cursul anului 2012, cand europarlamentarii USL au avut de dus o lupta majora de explicare a evolutiei politice interne in vederea asigurarii Parlamentului European ca masurile luate au fost legitime, constitutionale si necesare, Martin Schulz a fost una dintre vocile care si-au pastrat calmul, a pretins lamuriri, a tras, in final, concluziile corecte, contribuind in masura semnificativa la clarificarea situatiei Romaniei si la imbunatatirea parcursului acesteia dupa instalarea noului guvern.

Prietenia sa pentru Romania inseamna, de fapt, abordarea interesata si corecta a unui politician European responsabil si avand responsabilitati majore, a situatiei unui stat membru. Si este exact ceea ce are nevoie Romania in UE: de o abordare rationala din partea Europei, lipsita de demagogia indusa de interese particulare.



Niciun comentariu: