vineri, 7 iunie 2013

Salut masurile pe care ministrul mediului le propune in perspectiva declararii anului 2014 "An european al luptei impotriva risipei de alimente"


 
 

 Salut initiativa ministrului mediului, Rovana Plumb, de a lansa un proiect de reducere a risipei de alimente in Romania.

 
In calitate de membra in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European sunt interesata de aceasta problema si de felul in care alte state membre actioneaza pentru reducerea pierderii de alimente, stiut fiind ca in fiecare an, conform statisticilor europene, 89 milioane tone de alimente, adica 179 kg pe cap de locuitor, sunt aruncate la gunoi. Previziunile pentru 2020, in situatia in care nu se iau masuri sunt de circa 126 milioane tone, deci, o crestere de 40%.

 
Este interesant de analizat sursa acestei risipe, si, conform acelorasi cifre, gospodariile individuale sunt responsabile de risipirea a 42% din alimente, industria alimentara de 39%, restul apartinand comertului. In aceste conditii au aparut o serie de initiative locale, intre care cea a unor primari din Belgia care au incheiat acorduri cu marii comercianti de produse alimentare in vederea folosirii produselor alimentare pe cale de a atinge data limita a valabilitatii fie in scop caritabil, fie de a le pune in vanzare cu pret redus", a declarat doamna europarlamentar.

 
De altfel, la inceputul anului 2012 Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se cer masuri urgente pentru reducerea la jumatate a risipei alimentare pana in 2025. Printre solutiile propuse fiind:

-  crearea unei date limita de vanzare in plus fata de data limita de consumare;

- propunerea spre vanzare de pachete mai mici de alimente, pentru satisfacerea mai multor necesitati ale consumatorilor (functie de varsta, necesar caloric, stare de sanatate etc);

-  campanii de sensibilizare la nivel national si european;

-  educarea tinerilor consumatori;

-  schimburi de bune practici;

- distribuirea produselor avand o data de consumatie apropiata catre grupuri de persoane defavorizate.

 
Rezolutia Parlamentului European propune ca anul 2014 sa fie declarat "Anul european al luptei impotriva risipei alimentare", asa incat initiative precum cele lansate sunt extrem de utile in sensul pregatirii de masuri concrete pentru realizarea acestui obiectiv.

 

Niciun comentariu: