vineri, 7 iunie 2013

Intrebare catre Comisia Europeana despre necesitatea crearii pietei unitare a calificarilor profesionale in UE


Necesitatea crearii pietei europene unitare a calificarilor profesionale, un pandant indispensabil al pietei unice europene a muncii

 

 

 
Am adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la necesitatea crearii pietei unitare a calificarilor profesionale la nivel european.

 
"Una dintre principalele probleme europene este crearea pietei unice a muncii, care ar duce in mod categoric la crearea unui sistem global, eficient de folosire a fortei de munca pregatita in statele membre potrivit specializarii acesteia, dar si a nevoii specifice de cadre calificate in domenii de interes pentru fiecare stat membru.

 
 Avand in vedere acest deziderat, nu considera Comisia ca s-ar impune crearea unei piete unitare europene a calificarii fortei de munca, care sa ajute statele membre sa se asigure ca pregatirea profesionala a fortei de munca a fiecarui stat, instruirea tinerilor, in special, trebuie facuta in asa fel incat forta de munca "europeana" astfel calificata sa isi gaseasca debuseu pe piata europeana unica a muncii?

 
Nu considera Comisia ca ar trebui sa fie acordata o atentie sporita anticiparii nevoilor pietei fortei de munca europene, pentru evitarea calificarilor inutile sau greu de utilizat, indiferent de statul in care aceste calificari se produc?

 
Ce masuri crede Comisia ca ar putea lua pentru a evita risipa de bani si creier, mai ales la tineri, care se produce, din pacate, la nivelul multor state membre, ceea ce duce la crearea de someri cu diplome inutilizabile?"

 
Consider ca masurile pe care Uniunea Europeana isi propune sa le ia cu privire la situatia tinerilor pe piata muncii, in special Garantia pentru tineri, sunt incomplete in lipsa unei strategii europene a pregatirii fortei de munca tinere in sensul nevoilor concrete ale pietei muncii unice europene. Interesul tinerilor europeni de a se pregati profesional in domenii cautate pe piata muncii trebuie sa se intalneasca cu interesul Uniunii Europene de a folosi eficient acest capital uman fundamental la nivel european. Astfel, ramanem la simple declaratii.

 

 

Niciun comentariu: