joi, 24 ianuarie 2013

Programul activităţilor Preşedinţiei irlandeze se anunta promitator pentru depasirea crizei economice





Odata cu preluarea presedintiei Uniunii Europene de catre Irlanda, ministrii pentru Ocuparea Fortei de munca, intreprinderilor si inovarii, pentru protectia sociala si pentru problemele legate de dizabilitate, pentru persoane in varsta, egalitate si sanatate mintala au prezentat prioritatile in cadrul Comisiilor pentru munca si afaceri sociale si egalitate de sanse si drepturile femeilor, in cadrul carora sunt membra.

Atentia Irlandei se indreapta in special spre masurile care vor trebui sa fi luate in perioada ce urmeaza pentru a repune economia europeana pe drumul cel bun prin promovarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca.

Irlanda va trebui sa impulsioneze punerea in aplicare a Pactului pentru creştere economica si locuri de munca si a pachetului de masuri pentru reducerea somajului in special in randul tinerilor. Efectele crizei financiare s-au resimtit in special in randul tinerilor europeni, iar in acest sens Presedintia irlandeza se va concentra in special pe calitatea locurilor de munca pentru tineri, care sa duca la o creștere a incluziunii sociale a tuturor tinerilor, la dezvoltarea si bunastarea lor si la maximizarea potentialului politicii de tineret in atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, in special in abordarea ocuparii fortei de munca pentru tineri.

De asemenea, o prioritate o constituie Directiva privind detasarea lucratorilor pentru a stimula economia europeana si crearea de noi locuri de munca.

Totodata, Irlanda va acorda o importanta deosebita in ceea ce priveste concentrarea resurselor necesare pentru formarea si recalificarea lucratorilor care si-au pierdut recent locurile de munca.

Un alt subiect important il constituie egalitatea de sanse intre femei si barbati care reprezinta o valoare fundamentala a UE si in acest context economic trebuie promovata puternic egalitatea de gen. Irlanda va organiza o conferinta la Dublin, pe tema "Angajarii economice a femeilor si a Agendei Europa 2020", pentru ca obiectivul ocuparii fortei de munca de 75% pentru femei si barbati sa fie realizat in majoritatea statelor membre.

De asemenea, printre prioritatile pe care ar putea sa le gestioneze Irlanda ar fi si directiva privind concediul de maternitate. Sunt state membre care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la modificarile si costurile aferente acestui concediu. Potrivit a patru state membre (Germania, Marea Britanie, Irlanda si Cehia) din cauza modificarilor aduse de Parlamentul European s-a constatat ca este foarte greu sa se ajungă la o pozitie comuna in cadrul Consiliului. Prin urmare, presedintia irlandeza ar putea juca un rol esential in cadrul negocierilor pentru a debloca situatia actuala.

Nu in cele din urma, Presedintia va continua sa avanseze negocierile privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Conventia Schengen pentru a intari solidaritatea in cadrul Uniuni.

Niciun comentariu: