luni, 14 ianuarie 2013

Comisia Europeana primeste in ianuarie 2013 raspunsul Marii Britanii cu privire la situatia liberei circulatii a cetatenilor romani

Recent Comisia Europeana mi-a raspuns la intrebarea cu privire la situatia liberei circulatii a cetatenilor romani in Marea Britanie.

Am solicitat Comisiei Europene sa prezinte masurile concrete care pot conduce la incetarea tratamentului diferentiat pe piata muncii la care sunt supusi cetatenii romani si bulgari de catre Regatul Unit.

Prin raspunsul oferit Comisia Europeana a aratat ca a solicitat autoritatilor din Regatul Unit sa raspunda la o serie de intrebari legate de modul in care sunt tratate cererile de acordare a permisului de sedere depuse de lucratorii bulgari si romani.

Se preconizeaza ca raspunsul autoritatilor britanice sa fie primit in cursul lunii ianuarie 2013. Comisia va evalua acest răspuns la momentul respectiv si, in cazul in care va fi necesar, va utiliza competentele care-i revin in temeiul tratatului.

In 2012 s-au acumulat situatiile aduse la cunostinta Ambasadei Romaniei la Londra care semnalau bariere administrative majore impuse de autoritatile britanice cetatenilor romani in cazul solicitarii certificatelor de inregistrare in baza Directivei 2004/38/CE. Principalele deficiente privesc retinerea in original a documentelor de identitate a cetatenilor romani de catre autoritatile britanice (UK Border Agency) si termenul de procesare a solicitarilor de emitere a certificatelor de inregistrare care de regula depaseste 7 luni, iar in unele cazuri durează 9 luni, in conditiile in care pentru alti cetateni UE termenul este o luna.

Niciun comentariu: