vineri, 18 martie 2011

Despre "eco-refugiati"

Apropos de ce zice bibliotecarul despre oferirea de adapost unor japonezi,imi amintesc ca pe cand eram membra a comisiei de migratii a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei am participat la o dezbatere despre "emigrantii ecologici".Este vorba despre un fenomen care e din ce in ce mai prezent, si anume catastrofe naturale care determina mari deplasari de oameni."Migratii si deplasari provocate de factori de mediu, o provocare pentru sec 21", raportor un deputat suedez,este un raport din 2009 care trage un semnal de alarma din punctul de vedere al drepturilor omului, asupra acestor noi incercari la care este supusa comunitatea internationala, Europa in principal.
Exista circa 30 milioane de persoane care si-au pierdut casele,care si-au parasit teritoriile obligati de seceta, inundatii,cutremure etc.Pentru acesti oameni este nevoie de solutii si mi s-a parut extraordinar de interesant sa vad ca si in acest domeniu Consiliul Europei a fost prima institutie europeana care a actionat si care a formulat cereri concrete atat statelor membre dar si Uniunii Europene, pentru rezolvarea acestei noi probleme.

Sigur ca e important sa vezi cum se organizeaza convoaie umanitare, cum se fac liste de subscriptie, cum se trimit mesaje de incurajare, cum oamenii obisnuiti se arata plini de compasiune fata de cei in suferinta.Totusi, solutiile majore nu sunt de acest tip: e nevoie de cooperare internationala, de crearea de mecanisme mondiale care sa fie pregatite sa intervina in astfel de situatii, e nevoie, deci, de politici de interventie si ajutor.E nevoie sa tratam global probleme precum exploatarea puterii nucleare care nu poate avea caracter national, care nu poate fi tinuta intre granitele unei natiuni.

Omenirea are de facut fata unor provocari de neimaginat in urma cu 50 de ani si, din pacate, cu exceptia unor dezbateri politico-teoretice( cu o valoare incontestabila, fara indoiala), in plan practic tot spre cer ridicam ochii si mainile pentru ajutor de cele mai multe ori..Chiar si in Japonia, dupa cum se vede in aceste zile cumplite..

Raportul e important si pentru ca pune unele probleme in legatura cu efectele popularii unor teritorii cu oameni de culturi diferite,de posibilitatea adaptarii, integrarii acestora in noul mediu social, religios,economic,de reactiile localnicilor dupa o vreme, confruntati ei insisi cu fenomene naturale potrivnice etc etc.
Tragedia Japoniei ar trebui sa fie o lectie si din acest punct de vedere..

2 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Cu chiu şi cu vai văd că am reuşit să punem la dispoziţia românilor din Japonia o cursă comercială Tarom. Este foarte frustrant să exişti ca cetăţean într-o ţară neputincioasă.

Bibliotecaru spunea...

Astăzi am asistat la o scenă de neînţeles. România a trimis o cursă pentru "extragerea" românilor din Japonia, doar că au fost puşi să plătească biletul în timp ce domnul Boc le-a mai scos şi ochii că România a suportat cursa "în gol" până în Japonia şi nici nu le-a cerut banii pe loc. Cum adică? Nişte români se aflau în dificultate în Japonia şi au rămas acolo pentru că, tocmai prin faptul că nu aveau nici un ban (altfel ar fi găsit o soluţie să plece singuri de acolo, nu ar fi aşteptat mărinimia domnului Boc) s-au gândit că nu pot strânge banii solicitaţi, care erau cam o mie de euro de persoană, adică 4 sau 5 mii de familie... Mulţi dintre cei care au reuşit să vină din Japonia au spus exact acest lucru, că au existat români care nu aveau de unde da banii şi de aceea au rămas blocaţi în Japonia. Astfel de zile mă fac să simt ruşinea că sunt conaţional cu domnul Boc.