joi, 31 martie 2011

Din autobuz..

Ieri in autobuz, cateva scene demne de inspiratie pentru scriitori:
Episodul 1:o copila de vreo 16 ani,urâţică,cu un ten acneic, cu părul slinos,vorbea in gura mare către interlocutoarea ei, aşezată pe scaunul de alături(de se auzea in tot autobuzul), despre cum a decis ea să il ignore pe Cristi,să-i arate că nu ii pasă că el nu o mai bagă in seamă..

Parca vedeam un episod dintr-unul din milioanele de filme in care adolescentele rebele si pline de personalitate ale Americii isi traiesc intr-un mod "jemenfiche"-ist viata( asta e in franceza, desigur, in SUA ar fi trebuit utilizat cuvantul cu "F"), la noi, spre deosebire de la acelea,viata reactionand altfel.Pentru ca fata a recunoscut ca lui Cristi nu-i pasa ( nu pot sa reproduc cuvantul folosit de ea), si atunci, la ce buna strategia seriala..

In plus,voia sa o convinga pe cea de langa ea si pe intraga suflare autobusista, ca e "mare":a refuzat sa scrie altceva decat titlul pe extemporalul pe care o "profa nasoala" l-a dat pentru ca nimeni din clasa nu a stiut sa raspunda la o intrebare..Si cand cea de alaturi a spus:dar iti da 2, ce faci?, copila a recunoscut ca totusi, profa nu e rea la note, e doar nasoala,uneori..
Ambele copile au ocupat linistite, fara nici o emotie, locurile in autobuz, fara sa bage in seama numeroasele femei in varsta care le inconjurau..

Episodul 2:controlul depisteaza un cuplu tanar fara bilete.Ea, copila,raspunde obraznic, afirma ca "asa m-a facut mama, cu tupeu, ce imi faci daca nu platesc amenda" etc.Controlorul ramane calm, cheama ajutoare pentru statia urmatoare, fata continua sa replice fara rusine, pana cand o femeie in varsta ii opreste cascada de invective spunand "ne sfidezi pe toti cei care cumparam bilete, cine te crezi? Si, minune,vazand reactia,inghiontita si de insotitorul ei care pastrase o tacere aristocratica pana atunci,cu ochii inlacrimati de ciuda, tinara romanca emancipata coboara spasita din autobuz cu controlorul dupa ea..

Adevarul e ca am decazut grozav ca natie, ca popor, ca oameni..Si cei mai de plans sunt cei tineri.Oare mai exista rusine, buna crestere,respect pentru altul?Oare cine contribuie la crearea sau deteriorarea acestor valori morale?Familia, fara indoiala, scoala, desigur,masa media, din pacate..

A, uitam:toate fiintele tinere din autobuz se inchinau constiincios cand autobuzul trecea pe langa biserici..

2 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

Si eu ma intreb in fiecare zi, cum de au devenit romanii asa "nesimtitori"?
Pe unde treci, vezi astfel de urme si te intrebi: oare unde o sa ajungem ?
Merg cu metroul si constat ca, indiferent de ora, scaunele sunt ocupate de barbati, de cele mai multe ori adolescenti si tineri iar femeile stau in picioare.
In rest, aceleasi manifestari ca si cele relatate de tine.
Este foarte dureros dar adevarat!

Unknown spunea...

Ingrijoratoare este "banalizarea"nesimtirii, adica faptul ca aceasta devine ceva banal, normal,pentru cei ce o practica,dar si pentru public, in general..