marți, 15 martie 2011

Romania nu e Japonia..

Am ezitat daca sa scriu despre tragedia din Japonia, sau nu..Dar nu se poate trece fara un gand si o rugaciune pentru cei morti( crestini,budisti sau ce-or mai fi prin Japonia, suntem toti fiii Domnului si toti se cuvine sa ne rugam pentru sufletele celor plecati..) si fara nevoia de a atrage atentia asupra a ceea ce e de facut de catre cei vii prin invatarea lectiei japoneze:orice nenorocire ar trebui sa ne puna pe ganduri si pe actiune pentru a o preveni pe urmatoarea si pentru a-i diminua efectele grave...

Europa e de-a dreptul bulversata: nemtii sunt in strada si cer inchiderea centralelor nucleare,Suedia si Norvegia reduc productia,Austria a anuntat ca nu va folosi niciodata acest tip de energie,Franta nu spune inca, dar e ingrijorata pentru cele circa 16 centrale nucleare presarate pe intregul sau teritoriu , care produc 75% din necesarul national de energie, Marea Britanie anunta masuri suplimentare de securizare a centralelor sale..In tot acest timp, noi "dansam politic":alegeri in organizatii pdl,15 martie si altele ejusdem farinae..E drept, dăm din oră in oră sau chiar mai des, stiri despre nenorocirea din Japonia si anunţăm că n-a murit nici un român pe acolo..

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca s-ar produce la noi un cutremur:daca japonezii, care convietuiesc cu cutremurele, care stiu exact ce au de facut in asemenea situatii-fiecare om,fiecare autoritate-ei, bine, daca ei sunt distrusi, cum vom fi noi, care avem o singura strategie pentru situatii de dezastru:speranta ca la noi nu se va intampla?

Vedeti vreo initiativa? Vi se pare ca guvernul isi trece in revista programul concret,defalcat pe zone, situatii, institutii, pentru eventualitatea unui cutremur sau a vreunui accident nuclear in Romania? Auziti ca se fac rezerve de alimente, de apa,de saltele si pături, de haine de prima necesitate pentru asistarea prompta a victimelor?
Noi nu mai avem armata, nu mai avem personal medical, nu avem cartofi (i-a distrus gandacul),combustibilul lichid e scump,nu mai exploatăm cărbuni, nu construim nimic in domeniul energiei verzi, intr-un cuvant, stăm la limita supravieturii fără să fim afectati de un cutremur..Dar cand vom fi..

2 comentarii:

stefania spunea...

Noi nu vom mai fi...nu suntem nici pe departe pregatiti pentru o situatie catastrofala...practic autoritatile sunt luate pe nepregatite si cand ninge prima oara si cand se topeste zapada si cand se face ziua sau noapte...practic suntem nepregatiti.
Din pacate, cei responsabili nu au timp de gandit la probleme de acest gen si se pare ca nu constientizeaza cat de mici si de neinsemnati suntem pe acest Pamant!Dumnezeu sa-i ocroteasca pe cei din Japonia!

Bibliotecaru spunea...

Mi-aş dori ca România să ofere găzduire pentru câteva mii de refugiaţi din Japonia.