luni, 28 martie 2011

Recentele alegeri cantonale din Franta

Urmaresc cu interes viata politica franceza: Franta este pentru mine un exemplu de utilizare inteligenta a democratiei in folosul oamenilor, o democratie relativ tinara care functioneaza ca una cu experienta.

Am fost de multe ori in Paris si Strasbourg, acolo unde ma manau obligatiile mele de membra a APCE, s-a intamplat sa vad cum se desfasoara campaniile electorale,cum functioneaza legislatia electorala in spiritul egalitatii de sanse pentru ambele sexe, cum functioneaza statul. Franta are o Agentie nationala pentru egalitate de sanse,discursul fiecarui politician este adresat "francezilor si frantuzoaicelor",exista o lege( din 2001) a alternantei de gen pe listele electorale pentru locale, ceea ce a dus la constituirea unor consilii locale echilibrate perfect femei-barbati, bref, vorba lor, exista un mecanism functional al egalitatii.

In plus, de cativa ani in doua partide importante :cel socialist si Fondul national,conducerea este realizata de femei:Martine Aubry si Marine Le Pen, doua femei puternice,politicieni abili si respectati. Ei, bine, aceste doua partide au facut scoruri execelente in abia incheiatele alegeri cantonale:PS a castigat circa 36% din sufragii iar FP,circa 12%, pentru acesta din urma o adevarata victorie. E interesant de vazut, de asemenea, ca un partid de stanga si unul considerat de extrema dreapta sunt, practic , castigatorii alegerilor cantonale, in dauna a 21% castigate de partidul presedintelui Sarkozy, de dreapta, la guvernare.

Dupa parerea mea, este un rezultat care merita toata atentia, pentru ca demonstreaza:

-importanta mesajelor politice catre alegatorii afectati grav de criza mondiala, mesaje care vizeaza masuri ce depasesc cadrul strict (din punct de vedere teoretic) al doctrinelor politice;

-nevoia cetatenilor de siguranta, de viata decenta,de pace sociala;

-reconsiderarea ideii de patriotism,de atasament fata de o "patrie",fata de o civilizatie nationala,care nu exclude dreptul minoritatilor, dar care se doreste un factor de echilibru la globalizare.

Omenirea are nevoie de masuri cu caracter global, intre care prezervarea mediului de viata, gestionarea energiilor potential periculoase sau lupta contra terorismului , ca sa enumar numai cateva, dar fiecare natiune, fiecare stat trebuie sa isi administreze cu grija problemele interne pentru intarirea si functionarea in beneficiul locuitorilor a autoritatii nationale.

Dar omenirea are nevoie si de mai multe femei in functii de decizie.

Niciun comentariu: