marți, 29 martie 2011

Adoptiile internationale

Adoptiile internationale sunt un subiect vechi si dureros pentru Romania. Dupa revolutie a fost un val de straini care au venit la noi pentru a adopta copii.Eram si atunci avocat si stiu ca imensa majoritate a celor ce veneau o faceau din compasiune pentru situatia multor copii din orfelinate, dezvaluita de documentarele facute de jurnalistii straini intrati in tara.Un val de simpatie, de dorinta de a ajuta acesti copii, a dus la admiterea a mii de adoptii internationale. Asa cum se intampla mereu, au fost si oameni "orientati" care au scos bani frumosi din intermedierea de adoptii, operatiune legala, in mare, prin care se cautau copii disponibili.La un moment dat oferta s-a subtiat si au avut loc chiar tranzactii nelegale, ceea ce a dus la proteste in medii politice( va amintiti cazul baronesei Nicholson,cea care si-a facut un tel de viata din acest subiect.

Presata politic, Romania si-a modificat legislatia, dar a trecut dintr-o extrema in alta, astazi adoptia internationala fiind posibila numai fata de o ruda.

Suntem din nou presati politic in prezent, mai ales ca sunt cazuri "pendinte", adica situatii in care strainii au venit la noi, au ales un copil, au tinut legatura cu acesta, copilul s-a atasat de acesti parinti noi, iar adoptia nu a mai avut loc.

Este simplu ce avem de facut: sa adoptam un regim al adoptiilor asa cum e si in alte tari din UE, in care adoptiile internationale sa fie posibile, cu respectarea unor conditii clare si, mai ales, cu urmarirea acestora de catre autoritatile romane si cele din tara de adoptie a copilului.

Romania de astazi a devenit o tara bine ancorata in spatiul european, respectand standardele impuse de UE,are o experienta bogata in ceea ce priveste efectele adoptiilor internationale mai ales in plan politic,cred, asadar ca trebuie sa stam cu spinarea dreapta si sa facem o lege dreapta.

Altfel, ezitand, nu ne ajutam copiii care ar putea duce o viata mai buna in alta tara,atata vreme cat in Romania e clar ca nu le putem asigura o viata buna.A te gandi la interesul superior al copilului, asa cum cere legislatia in materie, inseamna si a gasi o rezolvare corecta si nationala pentru problema adoptiilor internationale.

Un comentariu:

stefania spunea...

A fost la un moment dat pe un post de televiziune, un reportaj despre adoptii..emotionant mai ales din prisma copiilor deveniti peste noapte, la o varsta frageda,oameni mari, asteptand ca destinele lor sa le fie decise de institutii, legi si oameni care le privesc vietile doar prin prisma actelor pe care trebuie sa le aprobe sau nu...
In aceeasi emisiune fusese discutata si problema adoptiilor internationale, dar si faptul ca in acea perioada multe proceduri au fost intrerupte si din pacate, copii au ramas fara parintii visati si familiile de straini au ramas doar cu un gust amar...