luni, 7 martie 2011

Adevarata semnificatie a zilei de 8 martie

8 martie e ziua internationala a femeilor in sensul ca femeile ar trebui sa-si aminteasca macar o data pe an ca drepturile de care se bucura le-au fost recunoscute dupa lupte "seculare".De fapt, e vorba de un DREPT: dreptul de a avea drepturi egale cu barbatii in diferite domenii: familie, munca, educatie,acces la ingrijiri medicale,pensie,circulatie,decizie..
Macar ele sa isi aminteasca aceasta de 8 martie,atunci cand infloresc de bucurie primind flori de la copii, de la sot, de la colegi, de la sefi, ascultand muzici si poezele, simtindu-se, pentru o zi, onorate si respectate.Nu voi obosi niciodata sa spun ca drepturile femeilor sunt nesocotite, boicotate chiar, mai ales de femei, ca in marea lor bunatate,afectivitate si dorinta de a fi pace si bine in jurul lor, ele se lasa pe ultimul loc in familie si in societate, isi cedeaza din drepturi pentru altii.

Asadar, e frumos ca primim flori de 8 martie si ca mamele sunt cele mai rasfatate in aceasta zi, dar, sa nu uitam ca 8 martie nu e ziua mamelor, ci este ziua care de 101 ani ani marcheaza lupta efectiva a unor femei tenace care au vrut drepturi politice si sociale, care au vrut sa fie tratate de societate ca membre cu drepturi depline ale acesteia.

Astazi femeile au, teoretic, drepturi egale cu barbatii, dar inegalitatea intre sexe continua sa se manifeste in forma inegalitatii de sanse pentru femei si barbati.Crearea cadrului juridic international si a celor nationale in acest domeniu, in multe state ale lumii,este o realitate, dar asta nu e destul.Barbatii sunt in continuare "mai egali" si de aceea, 8 Martie este o zi care nu trebuie confundata cu una de onorare a mamelor si a sotiilor, pentru ca nu acesta este sensul sau real.
Sa nu uitam,deci, de femeile care s-au batut,si-au distrus casatoria, au fost arestate sau anatemizate, foarte des ridiculizate,pentru actiunile lor."Sufrageta" a fost, ani de zile, obiect de batjocura,femeile marsaluind pe strazile marilor orase , purtand pancarte si scandand lozinci intrand in mentalul colectiv drept ciudatenii, privite cu resentiment si ironie nu numai de barbati, dar si de multe semene ale acestora.
Nu e usor sa lupti pentru o cauza, chiar daca este si a ta.
Tocmai de aceea, la 8 martie ar trebuie sa ne amintim de aceste femei care au iesit din spatiul privat al casele lor si si-au proclamat cu glas tare, in public,spatiu eminamente barbatesc, dreptul de a fi "Oameni".

8 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Sunt total de acord. Întrebarea este câte dintre femei văd în 8 martie un prilej de reafirmare a drepturilor şi câte un prilej de cadou.

Unknown spunea...

Eu, de pilda.Mai sunt si altele desigur.De asemenea, e important ca si un barbat macar-adica tu-gandeste la fel.Eu sunt adepta convinsa a parteneriatului intre femei si barbati pentru rezolvarea problemelor femeilor.

stefania spunea...

Fara a fi neaparat o feminista sunt mai mult o persoana revoltata.Ma revolta mult prea multe lucruri, insa probabil cel mai mult nedreptatea si inegalitatea!!Ma irita de altfel si ideea de lupta a femeilor in sensul ca trebuie sa luptam pentru a ne afirma niste drepturi care in chip natural ar trebui sa fie egale..de fapt de unde a inceput totul??de ce puterea a fost initial a barbatilor?
Consider ca societatea pune accent pe ideea de inegalitate tocmai prin promovarea egalitatii dintre femei si barbati..

Unknown spunea...

Bine ai venit pe blogul meu.Ai dreptate.Dar sa stii ca dreptatea nu ti se da, pur si simplu, si, oricat de normal si natural ar parea, femeile s-au batut pentru drepturile lor.Nu esti o feminista, spui, si ma intreb de ce simti nevoia sa spui asta? E ceva de rusine? Ieri am fost solicitata de Liviu Mihaiu sa intru in direct la Guerilla si mi-a spus: oare de ce multe femei sustin cu tarie ca nu sunt feministe? Si ma gandeam : daca nici femeile nu sunt "feministe" cine vrem sa fie?A fi "feminista" inseamna a lupta pentru drepturile femeilor, care sunt specifice, diferite de cele ale"omului" in general.N-am sa fiu radicala, n-am sa spun ca ar trebui sa se schimbe denumirea in engleza "rights of man", sau franceza "droits de l'homme", in drepturile fiintei umane( desi, la cat misoginism e in lume, nu mai apare ca un moft chestia asta..).Dar afirm cu tarie ca femeia moderna trebuie sa fie "feminista", adica sa se ocupe si de ea insasi, de drepturile ei.Prea suntem complice la stereotipuri, la mesaje,la actiuni anti-femei.Un singur exemplu mic: o "gluma" la radio de 8 martie: barbatilor le place pericolul si jocul, de aceea aleg jucaria periculoasa care e femeia.Hai sa ridem!

stefania spunea...

Cred ca intr-adevar, am inceput sa fug de stereotipuri, am senzatia ca imi limiteaza mult libertatea de gandire...ma bucura faptul ca totusi am reusit sa progresam, sa nu ne mai flateze ideea de a fi femeia unui barbat(de proprietate) si atat;ma bucura de altfel ca m-am educat sa gandesc asa, ca pot transmite aceste ganduri si altora...

Unknown spunea...

E perfect, dar ai grija.Asemenea atitudini nu convin multora, de aceea e bine sa gasesti cel mai bun sistem prin care ideile tale sa fie transmise.Din experienta proprie stiu ca rezistenta la stereotipuri e uriasa, la femei si barbati deopotriva.Dar cauza e buna si femeile merita sa te bati pentru ele: cu conditia ca ele sa inteleaga ca asta faci.

stefania spunea...

Sunt o idealista..tot timpul am fost asa...nici nu imi doresc sa ma schimb prea mult..din pacate societatea si domeniul la care acced ma oblig din ce in ce mai mult sa renunt la ceea ce ma motiveaza sa ma trezesc in fiecare dimineata cu multa energie pozitiva..
Asta m-a si atras la blog-ul dumneavoastra..am resimtit si aici acceasi energie.

Unknown spunea...

Multumesc.