marți, 3 august 2010

"Frunza verde de dai, n-ai.."

Cu frunza e cam asa: nu faptul daca frunza e sau nu e definitorie pentru Romania, nu faptul ca mai au si altii frunze, muntii Carpati ori delte e important.

Aici e o problema mult mai simpla si mai complicata in acelasi timp:a cui e vina pentru ca Romania trebuie sa plateasca o suma colosala pentru o prestatie necorespunzatoare prevederilor contractului incheiat intre beneficiar -Ministerul condus de dna Udrea- si prestator-firma autoare a logo-ului. Pentru ca eu sper ca s-a incheiat un contract in care au fost inserate clauze suficiente care sa acopere orice situatie, orice ipoteza, inclusiv cea prezenta, in care prestatorul se dovedeste a fi neprofesionist.

Se discuta putin sau de loc despre cine si cum a ales aceasta firma, cine si cum a incheiat contractul.Nu am auzit ca dna Udrea sa fi dat afara imediat pe acela/aceia dintre subordonatii domniei sale care au atributii in acest domeniu.Pentru ca asta ar fi trebuit sa faca de indata ce a aflat ca a cumparat drept autentica o copie, si ca Romania care foloseste frunza ocrotita de dreptul de autor devine infractoare.

Avem, asadar, de-a face, in primul rand, cu o situatie juridica complicata, care poate duce la un proces.

Abia in al doilea rand putem comenta oportunitatea, semnificatia, impactul frunzei in calitate de brand de tara asupra strainilor.Dar cum aici"quod capita, tot sensu", adica "cate capete, atatea idei", ma abtin, desi, ca om umblat mult prin lume, pot sa afirm cu tarie ca strainii, atunci cand vine vorba de Romania, exclama: Dracula, Ceausescu, Hagi si Gerovital. Si, in ultimii ani, stiu de masacrarea cainilor din Bucuresti pe vremea lui Basescu( mai precis de felul reprobabil in care acesta s-a purtat cu Brigitte Bardot),de "fetitele" si de romii nostri.

Revenind la frunza, nu pot sa nu ma gandesc la un cantec vechi romanesc: "Frunza verde de dai,n-ai, ia nu da sa vezi cum ai"si sa nu recunosc ca, totusi, ce e cel mai reprezentativ pentru Romania sunt locuitorii ei, aceia care nu isi pierd umorul si intelepciunea nici atunci cand li se arunca pe apa sambetei inca un milion de euro, "bani europeni", desigur, de parca banii europeni trebuie musai aruncati pe penibilitati si nu li se poate gasi o utilizare in folosul oamenilor..

Deci, un logo bun ar fi ganditorul de la Hamangia tinandu-se de brat cu Pacala ,dormind dusi in timp ce tara se duce de rapa.Desteapta-te , romane!

Niciun comentariu: