vineri, 27 august 2010

Despre morala in politica..

Este evident ca decizia Frantei de a expulza rromii este una politica, tipica pentru actualul presedinte si guvernul sau de dreapta. Din punct de vedere electoral, decizia este buna, pentru ca, orice s-ar spune, oricat de vaşnici aparatori ai drepturilor omului ar fi unii si altii, francezul de rând se bucură să vadă cum autoritatile il mai scapă de niste figuri deseori antipatice de pe străzi, din metrou, din parcuri.

Grav este insa faptul ca sunt luaţi pe sus şi trimişi acasa, adica tot in UE, niste cetateni români, care sunt cetateni europeni si care au dreptul sa circule liber in spatiul europen.E drept ca si acesti cetateni pot fi expulzati, dar nu la grămadă, şi numai dupa ce o instanta a decis că au comis o faptă care pune in pericol ordinea socială din ţara gazdă. Cu alte cuvinte, daca exista dovezi clare că unii dintre tiganii nostri fura,cersesc, isi exploateaza copiii etc, atunci aceia si numai aceia pot fi expulzati. Altfel, numai pentru ca sunt romi din Romania, nu.

Citesc ca au avut loc discutii intre reprezentantii guvernului Boc si cel francez, despre care nu stim altceva decat ca au dus la promisiunea alor nostri ca vor face tot posibilul pentru a -i ajuta pe romi sa se integreze in Romania, să se simtă asa de bine incât sa nu mai vrea sa plece.
Si cu asta ce-am facut, vorba lui Tanase?

In primul rand, angajamentul guvernului Romaniei este unul formal, evident, adica o abureală.

Guvernul nu face nimic nici macar pentru cetatenii lui care nu ar fi expulzati daca s-ar duce in Franta, pentru simplul motiv ca nu stie cum sa se mai descurce sa scada salariile si pensiile spunand ca le măreste, să mai ciupească niste impozite, inclusiv de la manelistii care sunt rromi in majoritate covarsitoare.Si atunci, cum se tine de cuvant fata de Franta?

Reprezentantii nostri ar fi trebuit sa ceara Frantei sprijin pentru ca acesti cetateni romani, liberi sa circule,sa nu mai comita fapte antisociale in Franta: sa se declanseze campanii anticersit, sa existe mai multa strictete din partea Politiei cu verificarea acelora care nu au surse de venituri licite, sa se aplice legile franceze in materie de imigratie etc, dar sa si obtina fonduri europene ( l-am auzit pe purtatorul de cuvant al Comisiei europene deplângând actiunile Frantei contra rromilor, deci, acolo, sus, se stie problema foarte bine..) pentru ca nu tot bugetul amărât al Romaniei sa fie stors si pentru reintegrarea rromilor..


Mă intreb, in acelasi timp, cum poate dormi dl Sarkozy expulzand , pe de o parte rromii, si deschizand larg portile Frantei pentru a absorbi medicii Romaniei..

Oare in politica isi gaseste un loc cat de mic si morala?

Niciun comentariu: