Nu-mi place sa dau vina pe presa. Nu-mi place sa dau , in general, vina pe altcineva pentru nereusitele mele.Dar cand vine vorba de esecuri politice, sunt obligata sa analizez partea mea de vina si a altora:pentru ca nu te poti alege singur si nu o faci numai pentru tine;pentru ca reusita sau esecul in alegeri tin de mai multi factori decat de bunele sau relele candidatului.
Sa ma explic de ce abordez aceasta tema: de la o vreme vad tot mai multi jurnalisti, comentatori politici, politologi etc facand un fel de "mea culpa" pentru ceea ce a devenit clasa politica.Si asta e un lucru bun.Se critica gradul redus de cultura al alesilor,lipsa lor de onestitate, de bun simt, lipsa lor de interes pentru nevoile obstei,cinismul si mercantilismul lor..Desigur, nu se generalizeaza, dar nici nu se mentioneaza exemple de "asa, da".
Sunt un politician care vorbeste curent doua limbi straine, care a redactat si prezentat rapoarte in plenul Consiliului Europei( acolo unde, spre deosebire de Parlamentul european, limba romana nu e limba oficiala), care a intrat in politica "mare" dupa multi ani de cariera juridica, dupa ce castigase premiul II la un concurs international de pledoarii, dupa ce studiase la Columbia University, la Institutul pentru drepturile omului de la Strasbourg si la Universitatea din Birmingham, dupa ce colaborase cu expertii Congresului puterilor locale in ancheta demiterii primarilor romani prin '95 si cu Amnesty International, Helsinki Watch si Lawyers' Committee for Human Rights etc, etc,etc.
Nu vreau sa ma laud, aceste informatii sunt in toate CV mele, dar vreau sa spun atat:
-aceste "calitati" nu au impresionat pe alegatorii care au preferat sa dea votul uninominal altuia;
-jurnalistii, multi, putini, care s-au informat despre mine nu au considerat ca este cazul sa vorbeasca despre aceste aspecte, si altele, ci au preferat sa ma lasa sa fac parte din "clasa politica", aceea despre care stim ce parere au.
Unde vreau sa ajung? Pentru mine, e ok, nu am devenit ceea ce sunt datorita politicului, dar am cunoscut in cei 8 ani de parlament multi oameni de calitate, şcoliţi, competenti,dintre care multi nu mai fac parte din "marea politica". Despre ei nu vorbeste nimeni.
Si cred ca e un gest cu consecinte negative care incep sa fie masurate abia acum, cand tara o duce greu, un gest la care si presa a achiesat.Presa, care stie multe(am avut discutii numeroase cu jurnalisti inafara studiourilor TV, la o cafea, si stiu ca ei stiu tot) ar trebui sa -si dea seama ca are partea sa de vina in formarea gustului public pentru politic.
Pentru ca pe mine nu ma incalzeste ca acum, dupa aproape doi ani de la alegerile din 2008 pe care eu le-am pierdut, multi bacauani ma cred tot in parlament.Si nu ma incalzeste faptul ca multi dintre adevaratii alesi sunt necunoscuti pentru ca sunt inexistenti pentru alegatori.Sunt si eu destul om ca sa spun uneori"aveti ce ati votat!"cu o oarecare satisfactie trista.
Dar asta nu ne ajuta. Oamenii, alegatorii, trebuie sa inteleaga ca se pot informa asupra celor pe care ii aleg si trebuie sa o faca. Aceasta sarcina devine una de "interes national".Romanul nu isi mai poate permite sa fie condus majoritar la intamplare, prost,dezinteresat, necompetent, cinic, in bataie de joc.
Desteapta-te, romane!
Un comentariu:
Ai dreptate, Minodora. Nimeni nu si-a propus si nu a incercat sa explice populatiei care sunt atributiile parlamentarilor, demnitarilor - in general, calitatile si competentele solicitate de specificul activitatilor publice pe care acestia trebuie sa le desfasoare, criteriile dupa care el-electoratul trebuie sa-si aleaga reprezentantii. Aici isi au partea de vina si ONG-urile care au incasat fonduri serioase pentru a arata activitatea institutiilor doar sub prisma banilor cheltuiti pentru functionare. Si asa, cu generalizari voite si repetate obsesiv s-a indus populatiei ideea ca toti oamenii politici sunt hoti, incompetenti,..., asa a fost manipulata opinia publica fara ca institutiile in sine sa protesteze.
"Cine seamana vant, culege furtuna!"
Trimiteți un comentariu