marți, 6 iulie 2010

Romania, land of choice!

E criza in toata lumea.Guvernele ,indatorate la FMI sau nu, cauta solutii de depasire a acesteia,solutii intre care "strangerea curelei" este printre cele mai folosite.

Guvernul grec a anuntat marirea TVA cu 2% si reducerea salariului nr 13 pe care grecii il primesc de o vreme.Rezultatul l-am vazut:revolte, scandal.Asa sunt grecii, calmi-calmi, dar , cand ii atingi la punga, se supara.

Guvernul francez reduce si el, pe ici, pe colo:cateva procente din sumele acordate pentru locuintele studentesti, cateva procente din alocatii de tot felul, isi cere scuze pentru ca e silit sa desfiinteze 800 locuri de munca la nivel national, si , in loc sa majoreze alocatiile pentru persoanele cu handicap cu 4% anul acesta, le majoreaza cu 3%.

Guvernul britanic, condus de proaspatul prim ministru Cameron strange si el cureaua prin anuntarea unor reduceri de diverse venituri, cu cateva procente.Dl Cameron isi face datoria de "public servant" si explica de ce face asta: pentru ca vrea ca pana in 2012 sa creeze 2,5 milioane de noi locuri de munca.

Ce face guvernul Romaniei, stim: reduce salariile cu 25%, impoziteaza pempărşii,mareste TVA , se descotoroseste de spitale fara sa dea autoritatilor locale si fonduri pentru a le intretine etc, toate masuri de natura a diminua veniturile romanilor si nivelul lor de trai.

Proiecte pentru a produce ? Zero.

Cate locuri de munca se vor crea saracind pe cei care mai muncesc in Romania? Zero.

O strategie secreta, greu de priceput de prostime, se coace, probabil in creierele din Piata Victoriei.
Dar aceste creiere ar trebui sa se uite in ograzile vecinilor, incepand cu cei mai de aproape, bulgarii, care au pus la treaba niste experti pentru a calcula costurile pentru reducerea saptamanii de lucru la 4 zile( e bine, e rau, nu stiu, dar cel putin acolo se cerceteaza, se fac proiectii, se vede interes pentru gasirea de solutii), si pana la cei mai de departe, si vor vedea peste tot eforturi considerabile, responsabile pentru trecerea crizei cu sacrificii cat mai mici din partea oamenilor.

Oricum, in Romania democratia trimfa, dreptul romanului la moarte este pe deplin respectat, in splendida lui varietate: ori mori la inundatii, ori in spitalele fara medici, fara medicamente, ori de foame, ori in misiune de lupta sau antrenament, ori de naduf.

Indeed, Romania, land of choice !

Niciun comentariu: