luni, 5 iulie 2010

Siretul nu e vinovat!

Saucesti, 4 iulie 2010.Intrarea in comuna e blocata de Politie, care, cand ne aude ca venim cu ajutoare, ne indruma spre centrul de colectare deschis intr-unul din satele neafectate de viitura.Acolo se afla, ni se spune, autoritatile, cele care decid ce si cui dau..

Noi insistam sa intram in Saucestii afectati efectiv, acolo unde oamenii asteapta sa se retraga Siretul.. Ce altceva pot face? Siretul are o lentoare amenintatoare, a urcat pana la grajduri, iar oamenii si-au adus vitele mai sus, pe langa biserica..Vitele stau legate de garduri si nu inteleg de ce nu sunt duse la pasune.E un miros cald si pasnic acolo, in ciuda aspectului dezolant al corturilor ridicate pe margine a drumului..

E cald cand ajungem, e soare, dar un soare amenintat de alti nori.Camionul cu ajutoare de la SC Ripensia SRL din Timisoara, de la prietena mea Emilia Milutinovici, isi face cu greu loc printre adevaratele tranşee create de ploi, de tractoare , de carute.Ne organizam, ii rugam pe oameni sa se aseze in rând pentru operativitate.Primesc cate un pachet cu 12 kg de alimente neperisabile, doua paini si apa.

Ma uit la chipurile lor si mă loveşte aerul lor absent,blazarea, dorinta de a-şi lua alimentele si a lasa locul altora.Un singur incident cu o femeie care isi cere pachetul cu glas ridicat, desi ceilalti spun ca ea nu e sinistrata.Ii dam un pachet ca sa plece, sa nu strice atmosfera linistita a acestei danii care se face in fata bisericii.Poate ca si prezenta preotului ii face pe oameni calmi si disciplinati si ii multumim pentru asta.

Camionul se goleste repede si dupa terminarea raţiei alocate Sauceştilor( pentru ca am fost inainte in alte trei localitati afectate) delegatul sponsorului nostru, un ardelean organizat si eficient( dl Doru, multumim inca o data!) cheama pe toti copiii care mai intârzie pe acolo si le goleste in brate tot ce a mai ramas in cutii.Si ma gandesc că, totusi, Dumnezeu a fost bun pentru că a dat necazurile acestea cand copiii sunt in vacanta, asa incat cateva internate scolare din Bacau au putut sa fie folosite pentru cazarea sinistratilor..

Plecam cu inimile grele de dezolarea care domneste in aerul Saucestilor si pe fetele oamenilor săi..Siretul, ca un şarpe sătul, curge leneş pe drumul pe care şi l-a ales, profitând de nepăsarea autoritatilor si de mintea lor scurtă: acum doi ani, aceleasi figuri publice( cu alte carnete de partid) cu acelasi discurs şi lipsa de eficienţă, priveau Siretul crescând spre grajduri şi promiteau că, de indata ce apele se vor retrage, vor...

Siretul e consecvent, e implacabil.Dacă poate să crească, dacă este alimentat din nord, dacă nu este silit de diguri si potolit de lucrari hidrotehnice să fie cuminte, el se comportă ca un riu care stie doar atât: să curgă de la izvor spre mare.

Să nu fim suparaţi pe Siret!

Niciun comentariu: