miercuri, 24 februarie 2010

O reactie la Mircea Dinescu

Tot ce spune Mircea Dinescu in textul-manifest “Femei de cariera” e riguros adevarat: si felul in care munceste the “working girl”in sec 21,si chinul celei ambitioase de a deveni sefa, si concilierea vietii de familie cu cariera.Dar si felul misogin in care gandesc toti ceilalti despre ea, inclusiv sotul, copiii, soacra , colegii si colegele, ba chiar si opinia publica.Pentru ca, trist, dar adevarat, misoginismul infloreste odata cu tehnica si oportunitatile.

Aud frecvent barbati care isi compatimesc nevasta pentru cat munceste, dar nu fac nici un gest sa o ajute un pic:femeia are si acum TOATE sarcinile pe care le-a avut intotdeauna de cand exista doua sexe pe pamant,si ambitii profesionale ori nevoia sa castige si ea pentru familie, in plus.Ba, culmea, mai vrea sa faca si politica…

Da, femeia se trezeste prima,pregateste micul dejun, face pachetele pentru toti,gaseste ciorapii,lenjeria ratacita a celorlalti membri ai familiei,ii incurajeaza pe cei mici cand au teze si pe barbat cand are de facut ceva special la serviciu etc, apoi fuge si ea la serviciul ei, gandindu-se deja la cum sa isi combine drumurile la finalul zilei pentru a face cumparaturile necesare pentru cina sau pentru gatitul pranzului pentru a doua zi, gandindu-se la temele copiilor, la sedinta cu parintii,la vizitarea mamei sau soacrei bolnave aflate in spital etc,etc,etc.

Ziua femeii e dubla ( de asta traieste femeia mai mult ?), munca ei e dubla,multumirea ei e multumirea celorlalti.

Dar EA, pentru EA, cand traieste ?

De ce orice incercare a unei femei de a face ceva dinafara cercului clasic de indatoriri impuse ori recunoscute de societate trezeste comentarii, critici, zambete ? Femeia e, in acelasi timp,albina lucratoare si matca, ba uneori si albina-soldat.De unde atata putere ?

Si de ce e « normal » ca femeia sa fie tot ?
De ce e normal ca « inginerul care scapa la 4 de la uzina vrea mancare cu sos,maiouri cat de cat curate si putin sex » ? De ce e normal ca enuntul « barbatul e constrans de hormoni » sa fie o axioma ?Femeia face parte din alte specie , ea nu are constrangeri scuzabile ?

De ce barbatul si femeia formeaza impreuna o familie, fac impreuna copii si apoi, toata responsabilitatea cade, in mod « normal » pe umerii femeii pentru a administra si mentine tot acest edificiu ?

Sunt intrebari puse si raspuse ,care trezesc reactii misogine la barbati si unele femei, deopotriva.

Sa facem atunci ce spune Dinescu :sa chiulim cu voluptate de la munca, de la responsabilitati atribuite din mosi stramosi,sa nu mai facem familii, sa nu mai facem copii, sa traim pentru noi insine.

Dar asta nu se poate.Pentru ca femeia e altfel decat barbatul,pentru ca ea iubeste,se ataseaza,vrea copii,vrea familie, vrea sa aduca si bani( pentru ca tot restul nu e cuantificat de nimeni, e « normal »).

Pentru ca ea poate sa faca mai mult decat barbatul pentru altii, pe care ii iubeste.
Tot ce cere e un pic de intelegere, un pic de apreciere,un pic de ajutor din partea familiei, pentru care , la urma urmei, face tot ce face.

Niciun comentariu: