vineri, 26 februarie 2010

Cu privire la decizia guvernului Boc de a impozita pensiile persoanelor cu handicap

Sunt mai multi decat credem sau vedem pe strada.Sunt discreti si nu le place sa atraga atentia.Sunt oameni diferiti, cu suferinte diferite, de la cele cu care s-au nascut pana la cele pe care le-au dobandit in urma unor neglijente criminale ale unor oameni sanatosi in spitalele romanesti, in scoli,in trafic etc.

Sunt persoanele cu dizabilitati, fostele persoane cu handicap, « handicapatii », cum inca le spunem inca toti, termenul avand de mult o conotatie pejorativa in limbajul curent.

Acesti semeni ai nostri au invatat sa traiasca cu demnitate din putin, sa nu faca parada de suferinta lor, sa gaseasca chiar puterea de a se organiza pentru a se bucura impreuna.

Cunosc multe asemenea persoane pe care le-am ajutat, dupa puteri :si pe nevazatori,si pe cei bolnavi de scleroza multipla, si pe fostii copii infectati cu HIV la nastere, ajunsi acum tineri bolnavi de SIDA, si despre care s-a interesat in mai multe rapoarte Consiliul Europei.

Statul roman nu le da mare atentie,autoritatile locale nu fac mare lucru pentru a le face viata mai usoara-au aparut pe alocuri praguri pe trotuare, rampe sau locuri de parcare, dar, inafara unor gesturi formale, impuse de legislatia europeana, acesti oameni au o viata grea. Singura manifestare concreta de sprijin a statului roman este scutirea de impozit.

Guvernul actual doreste sa impoziteze pensiile mai mari de 1000 lei ale persoanelor cu handicap,precum si alte venituri decat cele derivand din cele inscrise in cartea de munca.Este o alta dovada a dezastruoasei sale politici sociale,o dovada de cinism si de disperare fiscala.

Guvernul ar trebui sa explice ce politici de creare de locuri de munca are pentru acesti oameni, cand este stiuta retinerea angajatorilor de a le da de lucru.

Guvernul ar trebui sa implementeze toate masurile asumate de Romania prin semnarea si ratificarea conventiilor internationale privind persoanele cu handicap,intre care se numara si acordarea de facilitati pentru educatie,locuinte, locuri de munca ,concedii, tratamente medicale sau pensii.

Pe site-ul Parlamentului European apare o stire din 23 02 2010, cu titlul : « Deputatii europeni sustin drepturile persoanelor cu handicap »,care se refera la o reuniune a subcomisiei pentru drepturile omului, care atrage atentia asupra nevoii unei schimbari « potential uriase » a felului in care Europa isi trateaza cele 50 milioane de persoane cu handicap.Concluzia acestei reuniuni este ca aceste persoane nu trebuie sa mai fie tratate doar ca beneficiari ai caritatii si protectiei sociale, ci trebuie sa se bucure de drepturi care fac parte din drepturile omului.

Recenta decizie a guvernului Boc demonstreaza inca o data ignorarea de catre Romania a temelor de interes major la nivelul UE,continuarea autoplasarii Romaniei inafara spatiului european precum si nepasarea si cinismul guvernantilor fata de nevoile concrete ale cetatenilor romani.


Minodora Cliveti, fosta vice-presedinta a Comisiei pentru chestiuni sociale a APCE,autor al unei propunerii de rezolutie privind drepturile persoanelor cu handicap

Niciun comentariu: