duminică, 21 februarie 2010

Alocatii pentru copii

Anuntul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale legat de ideea acordarii de alocatii de stat pentru copii diferentiat , functie de veniturile parintilor, este un atentat la principiul egalitatii de sanse intre copii si al celui privind ocrotirea familiei si a copilului.
In conformitate cu toate conventiile europene si mondiale semnate si ratificate de Romania, copilul este un subiect de drept, avand , asadar, drepturi proprii, de care orice stat democratic trebuie sa tina seama.
In repetate randuri ONU, UNICEF si Consiliul Europei, ca sa nu mai mentionez Constitutia Romaniei, au proclamat necesitatea ocrotirii si garantarii drepturilor copiilor, ca fiinte umane de sine statatoare.

Copiii au in mod egal, dreptul de a se bucura de ocrotirea statului, care, prin intermediul alocatiei de stat, asigura un minimum de ingrijire copiilor.

Ministrul muncii,ignorand cu desavarsire rolul sau in executivul unei tari membre a UE, doreste sa faca economii pe seama copiilor, anuntand cu nonsalanta atribuirea diferentiata a alocatiei de stat pentru copii.

Copiii sunt egali in drepturi in Romania, alocatia de stat este un drept universal, iar cuantumul sau este redus, aproape simbolic si asa cum este.
In calitate de presedinta a Comisiei pentru egaliatte de sanse a Camerei Deputatilor in perioada 2004-2008 , am decis infiintarea unei subcomisii pentru drepturile copilului, care s-a ocupat si de initierea unei majorari a alocatiei pentru copii la 200 lei, precum si la realizarea de proiecte pentru combaterea saraciei copiilor, pentru asigurarea dreptului copiilor la luarea deciziilor care ii privesc, pentru educatie si non-violenta.

Este evident ca actualul guvern, aflat in maxima cautare de fonduri, a gasit in alocatiile de stat pentru copii acordate diferentiat o iesire din criza in care se gaseste tara.

Protestez impotriva acestei masuri discriminatorii , neconstitutionale si absurde, menita a crea diferente mari intre cetatenii Romaniei, inca de la varsta copilariei si cer ministrului muncii sa abandoneze acest demers.


Minodora Cliveti, PSD, fosta presedinta a Comisiei pentru egalitate d esanse a Camerei Deputatilor, raportor al Consiliului Europei pentru dreptul copiilor la luarea deciziilor care ii privesc.

Niciun comentariu: