sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Sunt femeile egale cu barbatii?

Nu.Din cel putin patru puncte de vedere:
-numai femeile pot purta sarcina,da nastere si alapta
-numai femeile se imbolnavesc de cancer de col uterin
-numai femeile sunt blamate atunci cand scade natalitatea
-numai prostituata este vinovata de proliferarea fenomenului prostitutiei

Sunt si alte motive,fireste, dar acestea sunt cele mai notabile, dupa parerea mea.Si, pentru rezolvarea acestor inegalitati trebuie sa existe politici"feminine" ale autoritatilor statului, inclusiv ale parlamentului.Prezenta femeilor in parlament trebuie sa aiba in vedere si aceste tipuri de abordari,pe langa cele care vizeaza problemele tuturor romanilor.
Asadar,e nevoie de femei in parlament,de femei care sa se implice in aceste tipuri de probleme.
Si ma gandesc, de pilda, la nevoia de a avea reglementari speciale pentru un tip de cetatean care este "mama".Vrem, nu vrem, femeia-mama este precum femela-cangur:soarta ei este legata de cea a copilului ei.Ea nu se poate misca la propriu, fara sa tina seama de copilul ei.Consiliera mea, tanara mamica, ma lasa in mijlocul unei intalniri electorale ca sa dea o fuga acasa, acolo unde sotul ei vine numai seara( el munceste!) si unde bunicul,usor senil, a uitat copilul singur si a trantit usa fara sa aiba cheie.
Nu, femeile nu pot fi egale cu barbatii!Si cred ca nici nu vor! Pentru ca de prea multe ori ar trebui sa coboare.

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

In Romania noastra cea de toate zilele, femeia nu numai ca nu este egala cu barbatul dar nici nu exista, adica este totalmente ignorata.
Partidele sunt acele organizatii politice in care egalitatea de sanse intre femei si barbati se manifesta doar la inscriere si la plata cotizatiei.
In cel mai bun caz, pentru culoare, apar 2-3 femei in conducerile centrale sau locale ale partidelor dar sunt si foarte multe organizatii judete sau locale cu conducere exclusiv masculina, care nu au avut in listele electorale nici o femeie.
Rezultatul? Nu e nimic ilegal, nu avem candidate,..., si totul merge mai departe in acelasi mod, cu ignorarea femeilor.
Asa ca nu trebuie sa ne mai miram de nimic.
Eu cred ca egalitatea va deveni realitate abia atunci cand se va fi schimbat mentalitatea sefilor de partide si de institutii.
Se invoca prea des mentalitatea si prejudecatile populatiei cand, de fapt, este vorba de mentalitatea si prejudecatile femeilor si ale conducatorilor de partide.
Stim foarte bine ca atunci cand o femeie isi doreste ceva reuseste.
La fel, cand politicul doreste ceva atunci stie sa construiasca urgent si reguli, si norme si legi iar populatia le accepta si se obisnuieste.
Dar nu se intampla asta si in domeniul egalitatii sau pentru egalitate, oamenii politici-barbati nu isi impart nici intre ei puterea daramite cu femeile.
Circula un banc cu un sot care nu numai ca nu intelegea cum sotia casnica si cu copii nu are timp dar o si invidia ca sta acasa. Si atunci si-a dorit sa schimbe rolul cu sotia. Dorinta i s-a indeplinit si a devenit sotie si mama dar, in foarte scurt timp, acesta era epuizat de atata munca in casa si cu copiii asa ca si-a dorit sa redevina sotul care merge la serviciu. Nu a fost posibil pentru ca a trebuit sa mai indure inca 9 luni pentru ca intre timp, sotie fiind, a ramas insarcinata.