luni, 10 noiembrie 2008

Reflectii despre tineri

Mi-a placut intotdeauna sa vorbesc cu tinerii.Spre deosebire de alti adulti, pe care tinerii ii intimideaza, si care considera pe cei tineri agresivi sau obraznici,eu i-am tratat intotdeauna ca pe niste egali.Si ei m-au rasplatit in acelasi fel:adica s-au deschis si mi-au vorbit.Tinerii care abia au implinit 18 ani sunt cei mai vulnerabili si mai doritori de ajutor:practic, nu se intampla nimic in ziua in care ai implinit 18 ani,decat eventual, o petrecere.Nu se deschid cerurile, nu cade o valiza de creier sau una de incredere in sine,nu primesti nici macar o diploma de participare la viata de adult.Esti tot tu, cel de dinainte.Numai ca,adult,deci , cu obligatii fara numar.Cum ii ajutam pe batranii minori sa devina tineri majori?Un proiect de lege in Franta isi propune sa ajute pe studentii din anul I sa se acomodeze la acest nou statut, din toate punctele de vedere.Cel mai important lucru mi se pare semnalul dat de acest proiect:voi,cei din anul I, desi aveti 18 ani, aveti nevoie de ajutorul nostru, al adultilor mai vechi.
Iar tinerii nu vor decat sa recunoasca nevoia de protectie, de asistenta,de ajutor.Ei au nevoie de modele, asa cum imi spuneau azi, in amfiteatrul unui liceu, unde le vorbeam despre cel mai important drept al omului, acela nescris in vreun cod:dreptul de a-ti cunoaste drepturile.
Tineretea e fantezie,putere,zbor.Trebuie sa fie si informata despre ce inseamna a fi cetatean.Numai un tanar informat poate sa respecte drepturile sale si ale altora.Iar un om politic nu trebuie numai sa vaneze voturi,ci sa si educe, sa formeze personalitati,daca poate.

2 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

Ca observator atent al vietii politice, am constatat ca societatea romaneasca ignora tinerii, nu le acorda suficient credit, nu ii trateaza ca pe niste persoane mature.
Copiii mei imi povesteau cum la liceu erau catalogati ca patrupede, in loc sa fie ajutati sa-si dezvolte personalitatea si sa fie orientati spre domenii in care ar putea sa performeze.
Scara valorilor este rasturnata, etica nu exista iar tinerii nu pot face altceva decat sa invete din aceste experiente daunatoare.
Sa repete greselile maturilor, sa apeleze la aceleasi practici in dorinta lor de ascensiune si succese. Cum sa se implice ei cand noi, maturii, nu o facem?
Consider ca nu facem nimic pentru ei, ca ne complacem in aceeasi tacere, inactivitate, delasare si lasitate care ne-au caracterizat odinioara, in epoca de aur.
Ce sanse pot avea acesti tineri intr-o tara in care,la nivel de varf, nici macar limba romana nu este cunoscuta? Ce sanse au acesti tineri cand Academia Romana adopta ca fiind corect limbajul incorect, doar din ratiuni legate de numarul mare al celor care il vorbesc?
Ce sanse au aici in tara, unde tinerii sunt promovati pe criterii politice sau de apartenenta sociala?
Cred ca daca in politica ar fi reprezentate mult mai multe femei, acestea ar sprijini cu precadere politicile familiale, cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, protectia sociala, sanatatea si tot ceea ce tine de viata noastra de zi cu zi, de solidaritatea si viitorul natiunii.
Nu sunt vorbe mari ci reflectii asupra a ceea ce ar trebui ca responsabilii si decidentii politici sa faca. Dar pentru ca toate acestea sa se si produca, ar trebui ca noi sa le dam din cand in cand cate un impuls, un bobarnac, ca sa nu uite.

elena spunea...

cred ca trebuie sa va felicit scumpa doamna pentru reusita de duminica de la alegeri.recunosc ca nu am fost in tara sa urmaresc cum decurg lucrurile dar din cele auzite sunt convinsa ca sunteti castigatoare.de acum inainte sper din toata inima ca vom putea pune altfel problema in legatura cu discutia noastra de acum cateva zile.si pe langa asta sa mai discutam si despre alte subiecte mai interesante sau sa audiem impreuna un frumos concert de sarbatori care cu siguranta il asteptam cu totii nerabdatori.
cu respect,elena horatau