duminică, 23 noiembrie 2008

Mesaj pentru fetele si femeile Bacaului si ale Romaniei

Compozitia noului parlament care va rezulta in urma votului din 30 noiembrie este importanta nu numai din punct de vedere politic, ci si din punct de vedere al abordarii problemelor femeilor din Romania.
Exista probleme specifice:
-numai femeia poate fi mama,poate avea, asadar,drepturi dar si obligatii fata de copilul sau pe care ,de multe ori, il creste si educa singura.Mama este o categorie umana speciala de care societatea are nevoie si pe care trebuie sa o ocrotim in mod special.
-sanatatea femeii:exista boli specifice femeilor-cancerul de col uterin sau de san. Depistarea precoce a acestor maladii, care pot fi astfel tratate si vindecate, este o problema de maxim interes pentru femei.
Femeile traiesc nu numai viata lor,dar se incarca cu problemele celor dragi lor:copii,soti, parinti.De sanatatea lor depinde in mare masura, sanatatea familiei.
-munca femeii este unul din motoarele societatii.Nu putem concepe o societate patriarhala ,in care femeile sa aiba doar grija casei si a copiilor.Societatea le cere sa se implice in productie, dar are nevoie si de cresterea natalitatii.Pana acum, femeile au spus “Prezent” in ambele domenii cu pretul uzurii accentuate,al sacrificiilor.
Trebuie sa le ajutam sa se realizeze in plan profesional,ca oameni,dar sa le sprijinim pentru interesul general al asigurarii urmasilor.
-femeile sunt victime predilecte ale violentei in familie.E nevoie de legi mai bune si mai eficiente pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, pentru asistenta juridica gratuita, construirea de adaposturi si sanctionarea agresorilor.Copiii,de asemenea victime ale violentei domestice,trebuie ajutati pentru a nu fi marcati pe viata de experientele traumatizante prin care pot trece in aceste situatii.

Pentru rezolvarea acestor probleme si a altora cu care se confrunta numai femeile, e nevoie de femei in Parlament.
Veniti la vot si votati si pentru dumneavoastra!

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

Nu am legatura cu Bacaul, desi uneori mi-as dori!
Nu sunt o feminista, desi uneori mi-as dori!
Nu sunt un om bogat, desi uneori mi-as dori!
Nu sunt un om privilegiat, desi uneori mi-as dori!
Sunt un un om normal, ca multi altii!
Nu vreau sa imi amintesc acum un citat (al carui autor nu l-am cunoscut niciodata) conform caruia "si femeia este om"!
Ar fi ideal ca femeile sa isi aiba locul si rolul recunoscute, apreciate si asteptate in societate.
Din pacate, constat, cu tristete, ca ele sunt ignorate.
Ca reprezinta ceva doar in masura in care isi sustin si se sacrifica pentru cariera sotilor, pentru educatia si sanatatea copiilor.
In politica femeile ajung doar ocazional si temporar, uneori din prea multa perseverenta si tenacitate, si din dorinta de a contribui la mai-binele cetatii.
Sunt de acord ca femeile sunt mai pragmatice, ele vor rezolvarea unor probleme concrete, ele stiu si o pot face, chiar au si dovedit-o. Cu cat sunt mai multe, cu atat pot si trebuie sa contribuie la asanarea societatii.
Dar cine le ajuta? Cine le vrea in frunte? Cine are incredere in ele? De ce nu pot fi ele egale cu barbatii si trebuie sa acceada in aceleasi functii cu mult mai multa truda si rabdare? De ce nu avem mai multe femei in functii de decizie si de reprezentare?
Pentru ca ele pun probleme, pentru ca ele vor sa rezolve probleme, pentru ca ele nu pot sta degeaba, pentru ca pe ele le intereseaza, pentru ca lor le pasa.
Cred ca aici avem noi, ca societate, o mare carenta: ne facem ca nu le vedem, ne complacem in stereotipuri si ne place sa ascundem adevarul in loc sa-l infruntam.