joi, 13 noiembrie 2008

La ce imi foloseste votul uninominal?

Institutul european pentru democratie participativa"Qvorum" a dat publicitatii un raport de activitate a parlamentarilor in mandatul care tocmai se incheie.Se dau calificative intre "slab" si "deosebit".Am primit un onorant "deosebit" si ma asteptam ca jurnalistii care se intereseaza de acest raport sa mentioneze, macar in treacat, acest aspect.Cand colo,se vorbeste despre eternul parlamentar care mananca banii poporului de pomana,fiind ,evident,inclusa in gasca.Si eu candidez in sistemul uninominal si vreau sa-i conving pe cetatenii din colegiul meu sa o faca pentru ca, nu-i asa, sunt"deoasebita".De ce avem,deci, vot uninominal?Sigur, concluziile sunt si negative per ansamblu,nu toti parlamentarii sunt deosebiti,dar,ce ne facem cu cei care sunt?Ce-as vrea, la urma urmei?Eu chiar am crezut ca e important sa iti faci treaba in Parlament.Se pare ca nu este.

2 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

In sfarsit, a reusit un ONG,dupa 18 ani de parlamentarism, sa faca o evaluare corecta a activitatii parlamentarilor, apreciind pe aceia care s-au remarcat prin problematica abordata si relationarea lor cu cetatenii.
Am fi ajuns mai departe in viata politica si educarea cetatenesca a semenilor nostri daca aceste ONG-uri ar fi sensibilizat populatia privind atributiile si competentele reale ale parlamentarilor si Parlamentului.
Din pacate, acestea au gasit de cuviinta sa prezinte cazuri izolate pe care sa le extinda la nivelul intregii clase politice, intregului Parlament, fiind, cu siguranta, incurajati si platiti substantial sa faca asta.
Astfel a fost posibil ca acestea impreuna cu televiziunile sa faca trimitere si sa prezinte sistematic aceleasi persoane, aceleasi secvente, izolate de altfel, manipuland si inducand in randul oamenilor ideea de inutilitate a unor institutii, in special a Parlamentului ca institutie reprezentativa a poporului.
Fata de unele formatiuni politice, ONG-urile se manifesta ca partizani evidenti si, ca urmare partidele nu se simt obligate sa impuna principii etice si criterii de valoare in viata politica si de partid.
Populatia este confuza si ii considera pe parlamentari ca pe cei meniti sa rezolve si ce trebuie sa faca primarul, si ce trebuie sa faca consiliul local si consiliul judetean, si Guvernul.
Dovada sta tot ceea ce se intampla acum in campania electorala, cand populatia cere iar candidatii ofera, ma refer aici la cei care sunt deja la guvernare si care promit de toate pentru toti, dar si la diletanti care se cred mici Dumnezei.
In felul acesta, societatea civila, in loc sa contribuie la consolidarea democratiei, nu a facut altceva decat sa duca la scaderea increderii populatiei in institutiile democratice si in democratia insasi.

AutoFun spunea...

Majoritatea covarsitoare a populatiei nu stie care este rolul unui senator/deputat. Surprinzator este ca nici unii ziaristi nu cunosc (sau poate doar lasa impresia) aceste aspecte. Cum ar putea, in aceste conditii, sa se aprecieze activitatea unui parlamentar?