joi, 13 noiembrie 2008

Decizia Curtii Constitutionale

Curtea a decis:ca guvernul executa ceea ce decide Parlamentul,ca ordonantele de urgenta nu pot avea ca obiect reglementari care tin de drepturile omului (salariul este o astfel de reglementare),ca nu pot functiona decat atunci cand este stare de urgenta(precum o spune si numele lor)si ca nu pot modifica o lege.Noua ordonanta a guvernului,pe care acesta a dat-o in mod infantil,crezand ca va provoca o decizie "alba", adica fara continut , a Curtii, este neconstitutionala de asemenea pentru ca are exact aceleasi pacate pe care le-a avut precedenta.Se vede treaba ca ignorarea Constitutiei este o boala molipsitoare,iar jocul asta de-a aruncatul cu OUG proaste in parlament si populatie a devenit sport guvernamental.Din fericire pentru Romania,Curtea vegheaza si timpul curge in favoarea celor care vor un stat puternic, cu un guvern serios,responsabil si competent, care sa aplice legea privind salariile profesorilor.

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

Prin aceasta decizie, de fapt aceste decizii, Curtea Constitutionala a repus in drepturi Parlamentul si a dat un avertisment Guvernului.
Curtea Constitutionala nu putea lua alta decizie in situatia creata.
In lupta permanenta a institutiilor statului, a orgoliilor celor care le conduc, Curtea Constitutionala a devenit cea mai importanta, aproape ca putem spune ca in Romania Parlamentul ar trebui sa fie tricameral, fiind vorba de intregul proces legislativ.
Ce e foarte trist insa pentru noi si dramatic pentru sistemul institutional din Romania este faptul ca separatia puterilor in stat este in ultima vreme incalcata.
Guvernul ignora Legislativul si reglementeaza dupa bunul-simt incalcandu-si atributiile iar Legislativul a tacut de prea multe ori, ceea ce a generat acest precedent periculos.
Am ascultat opinii ale oamenilor simpli care, chiar daca nu sunt neaparat de acord cu majorarea salariilor profesorilor, califica comportamentul Guvernului din ultima perioada ca fiind o joaca de copii mici dar cu consecinte de necalculat asupra Romaniei.
In ce tara traim?
Ca cetateni, ar trebui si noi sa invatam sa nu ne mai supunem orbeste la orice, sa invatam sa facem opozitie, intr-o forma sau alta, la reglementarile si deciziile care ne lezeaza drepturile si demnitatea.
Pentru asta avem Avocatul Poporului, dupa cum pentru respectarea Constitutiei si evitarea abuzului de lege si de putere exista Curtea Constitutionala.