miercuri, 2 februarie 2011

Despre Consiliul Europei-raspuns pentru Bibliotecar

Ar fi trebuit sa ii raspund Bibliotecarului printr-un comentariu, dar atunci numai el ar fi citit raspunsul.Iar problema pe care o pune este extrem de interesanta: ce este cu grupul socialist din Consiliul Europei?
Draga Bibliotecarule,nu e vina ta ca nu stii mai multe despre acest grup, e vina noastra, a celor care am facut sau inca facem parte din acesta, si nu stim sau nu avem mijloace prin care sa vorbim despre el.
As porni de la un adevar general recunoscut in Romania, asupra caruia nimeni nu comenteaza (ceea ce este rarissim la noi):daca s-a schimbat ceva fundamental dupa revolutie, ceva care este de folos efectiv romanilor si toata lumea intelege, este consecinta aderarii Romaniei la Consiliul Europei in 1993, si anume, accesul la CEDO si la Curtea drepturilor omului de la Strasbourg.

Acest Consiliu al Europei care cuprinde in prezent aproape toata Europa(47 state) are un parlament-APCE-format din parlamentari din tarile membre, organizati pe grupuri politice.Romania trimite in APCE 10 parlamentari, dintre care socialisti sunt, in prezent, 3.Au fost mai multi in alte legislaturi..
Grupul socialist actual este al doilea ca marime(dupa democrati) si este organismul politic in care se iau deciziile socialistilor europeni. A nu se confunda cu PES.

Spre deosebire de UE, Consiliul Europei este organizatia pan-europeana care urmareste respectarea drepturilor omului, din toate punctele de vedere.De altfel, Conventia europeana a drepturilor omului a fost integrata in tratatul UE,dar UE are o abordare mai pragmatica, ramanand in continuare( ca pe vreme Pietei Comune) ancorata mai ales in sfera economica.
Consiliul Europei este cel care a lansat spre dezbatere , a dezbatut si solutionat prin recomandari sau rezolutii, cele mai importante subiecte privind omul:dreptul de proprietate, saracia, migratia, traficul de persoane, pedeapsa cu moartea, terorismul etc.E o scoala, unica, privind drepturile omului,iar in ceea ce priveste "drepturile femeilor" este intotdeauna cu multi pasi inaintea Parlamentului European.

Revenind la socialistii din APCE, la ce ne folosesc ei, intrebi? APCE este o arena, ca si PE, unde trebuie sa te bati pentru tara ta.Nu intotdeauna reusesti sa obtii ce vrei:cum e cazul raportului facut de Dick Marty despre acuzatiile aduse Romaniei ca pe teritoriul acesteia ar fi fost torturati prizonieri teroristi, iti amintesti? Ei, bine, in grupul socialist am avut o dezbatere mare despre pozitia grupului fata de raport, adica pozitia grupului fata de Romania. Si nu vreau sa ma laud, dar raportul a iesit mult schimbat fata de ceea ce dorea raportorul si datorita eforturilor noastre, ale membrilor socialisti ai delegatiei Romaniei, care ne-am convins colegii socialisti din celelelate state membre ca Romania nu era vinovata.Dar au fost multe ocazii in care Romania ar fi putut fi condamnata:in cazuri precum copiii infectati cu HIV,problema adoptiilor internationale,a traficului de femei,minoritatea rroma,casatorii ale minorilor etc, care, toate, s-au dezbatut, mai intâi, la nivelul grupurilor politice..In plus, de multe ori, eu sau alti colegi socialisti am fost mandatati de grup pentru a exprima in plen pozitia grupului socialist insusi..

Cu alte cuvinte,exista locuri precum APCE cu grupurile politice, comisiile, in care Romania poate fi aparata, pusa in lumina,ajutata sa isi indrepte imaginea şifonată pe care o are in plan extern in prezent.Depinde de cei care o reprezintă acolo.

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc pentru acest răspuns foarte bine venit.