miercuri, 9 februarie 2011

Cum e cu "rromii", dupa parerea mea..

Dl Prigoana arunca inca o fumigena, dupa aceea cu legalizarea prostitutiei: vrea sa-i oblige pe tigani sa isi spuna "tigani" si nu "rromi", pentru ca, zice el, strainii cred ca "Romania" inseamna "tara romilor"din cauza numelui pe care aceasta minoritate etnica il poarta.

Eu stiu ca exista chiar si o petitie care circula pe internet, care invita lumea sa fie de acord cu aceasta initiativa.La prima vedere, pare a fi ceva justificat si convingator:de aceea ne merge noua rau in lume, pentru ca strainii ne considera pe toti rromi si nu romani.

Daca ar fi adevarata aceasta afirmatie, atunci, fireste, ar trebui facut ceva pentru a-i ajuta pe straini sa inteleaga ca rromi pot fi cetateni romani, dar nu toti cetatenii romani sunt rromi. Cum ?Prin politica externa, cultura, arta,colaborare interguvernamnentala, interparlamentara, munca in organizatiile internationale etc.

Dar nu prin infrangerea art 6 din Constitutia Romaniei si nici prin incalcarea art 5 din Conventia europeana privind drepturile minoritatilor nationale, pe care Romania a semnat-o si ratificat-o in 1997. Aceste doua texte spun, in principiu, acelasi lucru: ca statul garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.

Cu alte cuvinte, aceste minoritati au dreptul sa se autonumeasca asa cum cred ca este corect, traditional, pentru ele.

Sa nu uitam ca tiganii au avut parte, de-a lungul istoriei lor, de un statut aparte: au fost robi, deci nimanui nu i-a pasat cum isi spun ei cu adevarat, ci li s-a atribuit un nume de catre stapani, de autoritati.

Initiativa dlui Prigoana trebuie sa fie constitutionala si sa respecte documentele internationale.
Putem sa nu-i iubim pe tigani, sa le spunem "tigani",dar daca ei, ca minoritate etnica au ales sa se numeasca "rromi" in Romania, si sunt numiti "roma people" in toate documentele internationale, Romania, ca stat european democratic trebuie sa fie foarte atenta la o asemenea initiativa.

In plus, daca vom avea o astfel de lege, va invit sa meditati daca asta va schimba lucrurile cu adevarat si daca strainii care ne considera "tigani" ar deveni, peste noapte, amabili.Felul in care un neam este perceput de alte neamuri tine de mult mai multi factori decat de numele unei etnii nationale.

In concluzie, consider ca initiativa este o fumigena, pe de o parte, pentru a da de lucru romanilor ca sa uite cat dau la piata pe 10 oua si un kil de lapte si cat ii costa intretinerea si medicamentele,iar, pe de alta parte, nu va rezolva cu adevarat nimic pentru Romania.

De altfel, presedintele Romaniei a anuntat deja ca nu va promulga o astfel de lege, ceea ce ii va aduce , evident, simpatia unui electorat sarac si disciplinat care se autonumeste "etnia rroma".

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

Astăzi, în senatul României, a avut loc o dezbatere pe această temă cum rar am văzut în Parlamentul României. Abia aştept să fie făcută publică stenograma pentru a o prelua pe blog. Păcat că ea nu a fost preluată de mass-media pentru a da un model despre cum trebuie făcute dezbaterile parlamentare.