miercuri, 2 decembrie 2009

3 zile importanta in una singura

A mai trecut o zi nationala.Ne-am mai balacarit putin,numai putin, romaneste.Imi pare rau ca trebuie sa recunosc faptul ca poporul roman e asa cum el insusi afirma:la noi, ca la nimeni, da-i mintea romanului cea de pe urma etc.Suntem tari si rigurosi in a ne aprecia corect, cu luciditate comica si ingaduitoare, de parca ar fi vorba despre altii.Dar de ce oare nu ne schimbam?Pentru ca nu vrem sa ne schimbam, asta e clar.O spunem ca suntem cum suntem cu un fel de mandrie, cu un soi de vanitate, ne complacem in aceasta stare de lucruri.E drept, ne deranjeaza cand o spun altii despre noi.Atunci ne zburlim, ne cocosim, si sarim cu gura.Dar asta nu ne ajuta prea mult ,de vreme ce tot acolo ramanem:adica la "asa-i romanul".

Deci, 1 Decembrie a trecut cu balacareala din meniu, am uitat sa ne bucuram de sarbatoare, sa ne amintim de mortii din razboiul prim in urma caruia Romania a devenit"dodoloata",am uitat sa ne emotionam la auzirea imnului national.Cearta noastra marunta, cea de toata ziua, a acoperit totul.

In acest timp altii isi vad de progres.Noi ne batem cu fantome,ne epuizam in schimburi de cuvinte goale, uitand ca eroii revolutiei nu au murit pentru asta, ci pentru ca tara sa fie stabila,prospera si pacea sociala sa ne dea puterea sa traim decent, pur si simplu.
In fine,m-am blazat, asa-i romanul.

Dar nu uit si de alte doua evenimente care sunt marcate tot in ziua de 1 decembrie:
-reinoirea angajamentelor internationale si nationale de lupta impotriva cumplitului flagel al secolului 20, SIDA, aceea care a ravasit vietile atator copii romani, infectati in spitale, copii care au devenit astazi adulti si au nevoie de tot ajutorul pe care statul are obligatia sa li-l dea,pentru a-si diminua pacatul;
-ziua in care tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare, dand posibilitatea si romanilor sa devina cu adevarat europeni, sa lase deoparte comportamentul dambovitean si sa actioneze pentru ca statutul de tara europeana al Romaniei sa nu fie numai o forma fara fond pentru cetatenii ei.

Mai avem o sansa sa ne inscriem destinul national pe un drum drept.Daca nu o vom face acum, in cateva zile,ne va apuca probabil, sfarsitul lumii zicand "asa-i romanul".

2 comentarii:

Alexandrina Satnoianu spunea...

La multi ani romanilor si romancelor de pretutindeni! Stiu ca nu prea e zi de sarbatoare in sufletele noaste, multi/multe dintre noi au muncit, altii/altele nu au avut ce, ca sunt in somaj sau concedii fortate...E haos total. Chiar si asa, am incercat d 1 Decembrie sa ma simt mandra ca sunt romanca, am cautat un text scris de romancele noastre la 1918, pe vremea cand Romania era inca o mandrie si parca m-am revenit un pic. Ele au luptat pentru ca noi sa avem o tara de care sa fim nemultumite, uneori, ar trebui sa ne fie si atat de ajuns. Textul cu pricina il gasiti pe blog si chiar merita citit:
http://comunicare-genizata.blogspot.com

tractus spunea...

Nu am uitat chiar toti ..salut acest articol!