miercuri, 25 noiembrie 2009

Violenta impotriva femeilor

O alta zi internationala:azi, 25 noiembrie, ONU ia din nou atitudine impotriva unuia dintre cele mai barbare flageluri ale umanitatii din toate timpurile-violenta impotriva femeilor.Ca este vorba despre violenta fizica,psihica,economica sau structurala( adica exercitata impotriva femeilor pentru ca sunt femei..), violenta aceasta demonstreaza ca,dupa milenii de civilizatie umana pe pamant,oamenii se confrunta in continuare cu demoni care nu vin neaparat din ancestral, care persista si umbresc ideea de umanitate.
Femeile continua sa fie victime ale violentei, inclusiv a celei care se intampla in spatele usilor inchise ale caminelor, acolo unde fiecare fiinta umana se asteapta sa fie in siguranta.
Copiii continua si ei sa fie victime colaterale ale acestui tip de violenta exercitata impotriva mamelor lor, a surorilor ori bunicilor,victime colaterale care ,crescand in acest climat, pot deveni, la randul lor,agresori sau victime potentiale ale aceluiasi flagel.
In Romania noastra femeile sunt batute la fel de mult ca aiurea( circa 9000 victime noi in fiecare an, dar realitatea e mult mai neagra), la trei zile moare si la noi cate o femeie, victima a violentei,multe romance sunt discriminate,insultate,desconsiderate, concediate inaintea altora,umilite.Inclusiv presedintele Basescu si-a facut un obicei din a insulta femeile:vezi episoadele "pasarica", "tiganca imputita" , ori cel cu mobilul smuls dintr-o mana de femeie..

Azi e o zi in care e bine sa ne mai gandim putin la acest fenomen rusinos.In ceea ce ma priveste nu pot decat sa regret ca un demers laborios pe care l-am facut in 2008, lucrand mult cu ONG, si ma refer la majora modificare a legii de combatere a violentei in familie- a fost lasat sa zaca in uitare in sertarele comisiilor parlamentului dupa plecarea mea de acolo.
Astept cu incredere revenirea intregii societati la normalitate, ceea ce ar trebui sa duca la reluarea acestui proiect.
Si fac un apel la femeile parlamentari, care au o obligatie in plus fata de semenele lor, chiar daca nu au fost votate numai de femei.

Un comentariu:

tractus spunea...

salut acest articol !