vineri, 18 decembrie 2009

Blogul si pietonii


Ati observat ca in Romania pietonii nu au nici un drept? Toate reglementarile se invartesc in jurul portiunii din orase rezervata masinilor si soferilor:cum circula, pe unde, daca sunt busoane, daca se pot parca, daca e ghetus pe carosabil etc.Dar, cui ii pasa cum circula pedestrasii? Ori de cate ori se face cate o lucrare:o constructie, se ingroapa sau se dezgropa o conducta sau un cablu,se scotoceste un canal, este ocupat trotuarul.Tot acolo se parcheaza masinile, tot trotuarul se micsoreaza cand mai e nevoie de o jumatate de banda,tot pe trotuar se construiesc anexele la blocuri(mici magazine in balcoanele de la parter,mici cabinete medicale).
Si tot spre trotuar tind si buldozerele care curata carosabilul de zapada, impingand totul spre "no men's land"-ul care poarta totusi un nume:zona pietonala si apartine de drept pietonului.

Ce drepturi are, asadar, pietonul? Unul singur:sa injure, dar incet, sa nu-l auda soferul parcat pe trotuar.Si sa aiba grija cand merge pe trotuar( pe acolo pe unde mai exista asa ceva), sa nu-l calce masina care circula pe acolo cu convingerea ca asta i se cuvine..

Cand eram in Parlament am avut intentia sa fac o initiativa legislativa de protejare a partii pietonale a strazilor( ma uitam cu jale si indignare la frumoasele si elegantele bucurestence care paseau gratios incaltate cu ghetute de firma printre muntisorii creati peste noapte pe trotuar de un santier- culmea, fara urma de protest,fie el si de mimica..),dar, n-am avut noroc:prea multi soferi in parlament au luat-o personal.

Asa ca,am ramas cu blogul.Dar de aici rasare atitudinea civica, nu-i asa?

Un comentariu:

tractus spunea...

presupun ca aceasta e negocierea zilnica cu legea!limita o fortam mereu sau unii poate nu disting culorile de fondul alb))
parol parol sic sic.... viata se transforma intr-o povocare chiar si cand trecem zebra...nu ne place sa fim comozi nici macar cu propria viata...ne place sa sfidam norii liberi si sa dam din picioruse