"La multi ani", zice romanul.Spre deosebire de alte neamuri care spun:"Happy new year,Bonne annee,Buon Anno si cum or mai zice.Cert e ca altii se refera la calitatea anului viitor.Noi ne dorim cantitate.Oare de ce?
Tocmai recitesc "Fiziologia gustului" a lui Brillat Savarin, care ne lamureste diferenta intre gurmet si gurmand.Romanul e gurmand, chiar si in ceea ce priveste durata vietii.Noua ne pasa mai putin cum traim, si mai mult cat traim? Poate nu e asa, dar asa pare. Si ma gandesc la stirile de maine care ne vor raporta cati romani gurmanzi au ajuns la spital pentru ca, de revelion TREBUIE sa mananci si sa te "simti bine", adica sa te imbeti, nu? Asa e traditia, aud deja corul conservatorilor.De Paste trebuie sa mancam mielul, de Craciun trebuie sa taiem bradul( daca nu miroase a brad in casa,nu simti ca a venit Craciunul!!!), ca sa nu mai vorbim de sacrificarea porcului( macar folosim un termen elevat, care ne duce cu gandul la cine stie ce ritualuri pentru omorarea animalului)..Iar maine vom injura porcul care e greu, ca si mielul, de altfel.iar incintele blocurilor si pubelele se vor umple de brazii aruncati,purtand inca,unii,ramasitele podoabelor...
In fine,ma opresc aici cu constatarile critice.N-o sa ma apuc eu acum sa schimb lumea, nu-i asa?Dar macar, recunoasteti ca am dreptate? La multi ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu