joi, 3 septembrie 2009

Pro si contra Udrea

M-am enervat! Azi toata lumea scrie impotriva lui Udrea:barbati si femei, deopotriva, o ataca pe ea,Buzaul,ascensiunea ei,traseismul ei politic,toaletele ei,pe barbatii din viata ei etc…Azi toata lumea s-a trezit sa ne povesteasca cum o fetiscana din Buzau a reusit sa construiasca o cariera spectaculoasa si sa ajunga mare. Nu stiu de ce tocmai azi, de vreme ce ,in ultimii ani,mai précis de cand dl Basescu este presedinte,vocile care o comentau erau,mai curand, binevoitoare.Ba chiar dl Cristoiu,remarcabilul si respectabilul analist politic, a spus de mai multe ori:”Dle presedinte, felicitari pentru Udrea”, si asta la inceputul mandatului prezidential, cand Elena Udrea era consilier la Cotroceni si isi etala artileria grea a garderobei..

De aceea eu ,azi, vreau sa o apar pe Udrea.

Cine este Udrea ? O femeie care a patruns in lumea barbatilor,in partea acesteia cea mai complicata-politica- si a reusit sa ajunga mai importanta decat un barbat politic important.

E greu sa te afirmi in politica in Romania ca femeie, e greu sa ajungi sa contezi in politica romaneasca.Nu e foarte greu sa ajungi acolo sau chiar sa te mentii,e greu, daca nu chiar imposibil pana la Udrea, sa contezi, sa ai greutate.

Politica, lumea in care se iau deciziile cele mai importante,are inca in Romania resentimente,rigiditate,stereotipuri cumplite vis-a vis de femeie.Si cand spun « lumea politica » ma refer nu numai la politicienii barbati, dar si la alegatorii femei sau barbati.Tocmai de aceea am incercat( si eu am fost una dintre luptatoare) sa avem o legislatie pentru sanse egale,organe specializate etc.Toate bune si frumoase, le avem dar nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste felul in care sansele femeilor de a se afirma politic ar fi egale cu cele ale barbatilor.

Revin la Udrea.Este o femeie tanara,atragatoare,inzestrata de Domnul cu tot ce trebuie,care isi foloseste toate atu-urile.Ca apare decoltata, ca nu respecta codul bunelor maniere politice,ca adora sa se vada pe ecran, ca toarce,canta la fluier sau joaca popice ori tenis sau calareste, astea sunt tot atatea modalitati prin care atrage atentia presei si conform principiului ca nu exista publicitate negativa, ea isi face publicitate gratuita.

Si nu sunt de acord cu faptul ca ea provoaca pe cameramanii care o filmeaza ostentativ.Daca ar fi profesionisti, acei cameramani nu ar face asta, decat daca ar reprezenta ziare de scandal.Iar atunci cand in talk-show-uri Udrea este comentata negativ,comentariile trec pe langa noi aproape fara sa ne atinga,deoarece , pe fundalul sonor dur defileaza imagini in care Udrea urca pe cal,poarta geans D&G sau intra suav in mare..( Doamne, oare de unde i-au adunat organizatorii pe salvamarii aia musculosi si bronzati, unul si unul, de parca Chippandale venisera din nou in Romania numai pentru ea ?)


Dar… Udrea a facut ce a facut pentru a ajunge om politic.De aici incolo nu mai are nici o scuza :trebuie sa se comporte ca atare.Ea este o femeie politician,deci trebuie sa fie de 10 ori mai buna, mai desteapta, mai muncitoare, mai serioasa decat barbatul politician, cum bine zice Mihaela Miroiu.Or ea se comporta inadmisibil pentru un politician.In plus, e jurista si ma surprinde, ma sperie chiar, pe mine, jurista de asemenea, cu o modalitate toxica de interpretare a legilor si Constituitiei.

Orice femeie care ajunge in politica are , dupa parerea mea, o dubla datorie :sa isi faca treaba pentru care a fost aleasa sau desemnata si sa faca si cate ceva, oricat de putin, pentru ameliorarea conditiei de femeie politician in Romania.
Udrea nu face nimic pentru acest al doilea scop iar atitudinea sa in fata parlamentului va ramane un argument covarsitor impotriva celor care se bat pentru ca in politica romanesca femeile sa ocupe locul pe care il merita.

Cu alte cuvinte, ea contribuie decisiv la cresterea gradului de misoginism in politica.

4 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

În momentul alegerilor chiar am crezut că doamna Udrea va schimba ceva în politică. Într-un fel am avut dreptate, numai că schimbarea nu a fost în sensul în care eu îl aşteptam şi mi-l doream.

Da, doamna Udrea îşi bate joc de Constituţie... cine îşi bate însă joc de întreaga societate de vreme ce încălcarea Constituţiei nu este sancţionată prompt şi eficace? Problema României la ora actuală nu este că doamna Udrea nu ştiu ce face şi nici orice alt politician român, problema României de astăzi că nu există o reacţie instituţională şi acest adevăr nu poate duce decât la disoluţia puterii statului.

Minodora Cliveti spunea...

Eu nu mi-am propus sa dezbat aceasta MARE problema, ci bucatica legata mai ales de expertiza mea speciala:participarea femeilor la luarea deciziei,mai ales politice.Iar cazul in discutie va avea, cu siguranta,efecte negative la nivelul alegatorilor si alesilor asupra candidatelor viitoare.

Idris Inigo Scrase spunea...

Stimata doamna Cliveti,

Sunt Research Fellow in stiinte politice la Centrul de Studii Socio-Juridice, Universitatea Oxford, unde cercetez independenta justitiei in Europa post-comunista in cadrul proiectului ‘Making Judiciaries Independent in Eastern Europe’ finantat de Academia Britanica. Romania este unul din studiile mele de caz. Ati avea amabilitatea de a-mi acorda un scurt interviu (30 minute) pe tema modificarilor constitutionale si legislative din 2003-2004 care au avut scopul de a asigura independenta justitiei din Romania?

Experienta d-voastra politica precum si perspectiva dumneavoastra ca membru al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei ar fi deosebit de valoroase acestui proiect care urmareste sa descopere cum se naste o justitie independenta.

Interviul poate fi la telefon, in persoana, sau prin orice alt mediu preferati. Va pot trimite intrebarile inainte de interviu, daca doriti. De asemenea, va garantez anonimat si confidentialitate. Pentru informarea d-voastra, pana acum am intervievat the European Commission, the American Bar Association, the Konrad Adenauer Foundation si judecatori romani de la Curti de Apel, Curtea Constitutionala si Curtea Suprema.

Proiectul ‘Making Judiciaries Independent in Eastern Europe’ a fost aprobat de Comitetul de Etica al Univesitatii Oxford (persoana de contact: Dr. Chris. Ballinger, Research Facilitator, University of Oxford - chris.ballinger@socsci.ox.ac.uk, Hayes House, 75 George Street, Oxford OX1 2BQ, Tel: 01865 614871, Fax: 01865 614855).

Va multumesc foarte mult pentru timpul si atentia d-voastra,

Cu stima,

Cristina Parau
Dr. Cristina Parau
British Academy Postdoctoral Fellow
Centre for Socio-Legal Studies
& Research Fellow, Wolfson College
University of Oxford
Manor Road
Oxford 0X1 3UQ
0044(0)1865284247
http://www.csls.ox.ac.uk/research_staff/cristina_parau.php

Minodora Cliveti spunea...

Raspuns pentru Idris Inigo Strase:cu placere,desigur.Mentionez ,insa, ca nu mai sunt membra a parlamentului din nov trecut.Am redevenit avocat.Daca va pot fi de folos,cred ca cea mai simpla cale este a email:clivetilegal@yahoo.com.