luni, 18 mai 2009

Opinia-garantat autentica-a unui adolescent despre un europarlamentar

Am rugat un adolescent sa imi raspunda la intrebarea:"Ce astepti tu de la un eurodeputat? Cum il vezi?"Am primit un raspuns pe care il public in extenso pe site -ul meu: www.minodoracliveti.ro. Aici, in intimitatea blogului meu,vreau sa fac cateva reflectii pe marginea acestui text.

E ceva surprinzator de interesant,de loc banal,dezvaluind o lume pe care eu o stiu:am si eu o copila care a fost,nu de mult, adolescenta.Cu ea am avut inca de la inceput o relatie ca intre egali,ceea ce m-a determinat mai tarziu, sa fac un raport in Consiliul Europei despre dreptul copiilor la luarea deciziilor.Si cu cate minti de parinti nu am avut de luptat atunci cand eu spuneam ca ai nostri copii trebuie considerati egalii nostri, pentru ca numai atunci se deschid fata de noi...Nu vreti sa stiti cate reactii de genul:ei nu stiu ce e cu ei, noi, parintii trebuie sa le trasam drumul, sa le spunem ce sa faca,noi ii invatam tot etc, am auzit de la oameni chemati sa decida..

Vlad, adolescentul,ar vrea ca eurodeputatul sa fie:
-comunicativ-sa poata vorbi cu oricine
-transparent-sa nu vada diferenta dintre un adult si un adolescent,sa vada omul
-visator si pragmatic
-speculativ si ferm
-poetic si realist
-constient de puterea pe care o are ca reprezentant al Romaniei,pentru ca prin el este privita o natie, o istorie,esecuri si victorii,etnii
-rabdator, credincios,pozitivist.

Cum vi se pare?

Cat de copil,de necopt, este un adolescent?Sigur ca mai foloseste ceva locuri comune,auzite prin media, sigur ca nu e in totalitate spontan( desi a facut acest material de azi pe maine),dar ,in general, ceea ce scrie acest om este un fapt extrem de important pentru mine.De ce ?Pentru ca arata interes,critica si se implica.

Si daca viitorii tineri,actualii adolescenti romani, sunt asa, Romania e pe mainile cele mai bune.Pentru ca viitorul unei tari se vede in oamenii care vor decide destinul ei in viitor.Adolescentii de azi.

Ma inclin cu dragoste si respect in fata lor,ii ascult si iau aminte la ceea ce spun.Si ii astept sa spuna fara sa mai fie intrebati.

2 comentarii:

humus spunea...

Salutam opinia lui Vlad plina de sensibilitate si puritate adolescentina. Va salutam frumos si pe dumneavoastra distinsa doamna. Permiteti-ne sa ne spunem si noi parerea in legatura cu tema propusa (in sfarsit ne cere si noua cineva parerea), nu inainte de a cita un titan al scrisului, care ne caracterizeaza atat de bine, pe noi adolescentii: "Adolescentii sunt nevinovati ca ingerii, mandrii ca parintii, indrazneti ca eroii, vanitosi ca paunii, incapatanati ca magarii, fara frau ca manjii si iritabili ca fetele mari". Nimic mai adevarat. Credem ca un europarlamentar ar trebui sa pastreze cu grija acest ghem de "calitati" ale adolescentului, pentru a-l ajuta sa creasca frumos, fara ite incurcate. Un europarlamentar ar trebui sa aiba grija de suava si gingasa floare a adolescentei, sa o ajute sa creasca semeata si demna. Si acel europarlamentar sunteti dvs..Nimeni pana acum dintre alesi nu s-a gandit la o asemenea tema in care personajele principale sa fim, noi, adolescentii. Va multumim si va dorim succes, iar cand veti ajunge europarlamentar si sigur asa va fi, sa ne ajutati sa crestem frumos.
Cu aleasa stima,
Basel si Mufid

Unknown spunea...

Multumesc.Sunt impresionata de comentariul vostru.Imi doresc mult sa colaborez cu cei din generatia voastra, cu tinerii,pentru a gasi solutii impreuna.Cred ca e prea mare prapastia care s-a cascat intre generatii.Haideti sa vedem de ce si cum putem sa aruncam poduri peste ea, deocamdata.