Dreptul la greva este un drept fundamental al omului.Este modalitate legala si eficienta de a convinge,constrange,chiar, un guvern, sa faca ceea ce grevistii doresc.
Profesorii isi vor salariile majorate in conformitate cu o lege in vigoare, e dreptul lor sa ceara aceasta.Numai ca miscarea lor are efecte asupra unor nevinovati,elevii,care nu numai ca sunt prejudiciati, dar invata, pentru mai tarziu, cand vor fi adulti, ce au de facut in viata in anumite momente, cum isi rezolva adultii problemele intre ei.Greva profesorilor nu este numai o miscare sindicala,ci are si efect educativ,pozitiv sau negativ.De aceea, dupa parerea mea, o greva care afecteaza copii este mai speciala si trebuie gandita mai altfel decat altele.
Sunt pentru majorarea salariilor profesorilor ,mai ales a celor din preuniversitar.Meseria de profesor, de invatator, sunt printre cele mai grele din lume.Am fost zilele trecute la o intalnire cu elevi de 17 ani,la clasa unei profesoare"mai altfel",apropiata lor, simpatizata,respectata de copii.Si totusi,ea mi-a spus ca e greu sa fie profesoara,ca este o munca complexa,ca nu exista reguli si ca fiecare copil e o fiinta speciala,atipica.
Ce ar trebui facut in aceste situatii de conflict,pentru ca elevii sa nu sufere? Eu as face greva japoneza maine,i-as lasa pe copii sa-si dea tezele.S-au pregatit, s-au incarcat emotional,sunt la forma maxima.Dupa ce conflictul se va stinge, copiii nostri vor lua toti la teze cu cel putin un punct mai putin:asta daca se va face o apreciere corecta.Dar,tare ma tem ca, pentru a se scuza intr-un fel,corectorii vor fi mai indulgenti.Ce vor invata copiii din acest episod adult? Ca poti sa iei note mari daca ii faci pe adulti sa se simta vinovati.Cu alte cuvinte,ii invatam sa speculeze, sa profite de o situatie "mai cu ciubote rosii".Si mai tarziu, ne vom mira de adultii de maine.Pe care i-am educat noi, adultii de azi.
Un comentariu:
Orice greva produce consecinte si este absurd sa susti renuntarea la greva ca sa nu sufere altii... de altfel, acesta este si scopul grevei de a produce consecinte si de a scoate in evidenta inconsistenta politicilor aplicate de guvernanti in raport cu respectiva categorie socio-profesionala.
Profesorii sunt si ei constienti de consecinte si au si ei copii care sufera la fel ca toti celalti copii...dar in mod evident au ajuns la limita suportabilitatii
Ce "greva japoneza" a avut efecte in Romania?!?!?!?
Sustinerile referitoare la posibilitatea depunctarii copiilor cu ocazia corectarii tezelor este de fapt mai periculoasa decat amanarea tezei...ce o sa inteleaga respectivul cand, verificand punctajul constata ca din cauza "grevei japoneze" a profesorilor a fost depunctat...adica furat de un punct.... oare care din cele doua variante este corecta....
Nu astept raspuns fiindca stiu ca nu aveti un raspuns concret si care sa nu fie doar vorbe goale, lipsite de substanta....
Trimiteți un comentariu