marți, 26 mai 2009

Ganduri cu credinta..



Am revenit dupa cateva zile de tacere,datorata campaniei electorale,cea care mi-a purtat pasii prin locuri prin care ajung mai rar sau de loc.Cateva cuvinte as vrea sa scriu despre o experienta deosebita pe care am avut-o luand parte la o slujba de sfintire a unei biserici catolice.Pentru mine a fost o premiera,fiind ortodoxa din mosi stramosi,dar curioasa din fire si, mai ales, deschisa la minte.Sa intru in biserici este pentru mine o bucurie pe care nu mi-o refuz niciodata.Imi place linistea din interiorul bisericilor( ati observat ca oriunde s-ar afla biserica, in cel mai aglomerat si galagios oras, o data ce ai intrat in ea,nu se mai aude decat linistea?), imi place sa respir atmosfera calma, de pace, imi place sa scotocesc cu privirea dupa detalii ale decoratiei,ale picturilor...Iubesc manastirile moldovenesti pictate, dar ma incanta la fel de mult felul in care pictorii moderni ori actuali impodobesc bisericile: si as vrea sa va sugerez sa vizitati doua lacasuri surprinzatoare prin pictura lor:biserica de la Horaita,din judetul Neamt ,care este pictata de Mihai Chiuariu si biserica din Cartierul CFR al Bacaului, pictata de Nicu Enea,alt pictor bacauan.Ambele sunt sublime, fiecare in felul sau,diferit de cei de demult,dar atat de asemanatoare sufletului romanesc..

Ei, bine, biserica din Valea Mica a Bacaului, un sat cu 600 de locuitori,s-a sfintit duminica trecuta printr-o procesiune sublima,la care au participat toti oamenii, cu mic cu mare:imbracati in costume populare au traversat satul cantand, au ascultat cu bucurie slujba, au cantat imnurile impreuna, si-au dat mana la final,au respirat aerul purificat de tamaie...Eu, credincioasa ortodoxa, m-am simtit purificata si impacata iesind de la slujba catolica,observand detaliile picturilor si ale ceremonialului,cantand cu cei din jurul meu..Ce frumosi sunt romanii cand sunt impreuna in jurul cuvantului lui Dumnezeu..

14 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

În curând veţi păşi pentru prima dată în Parlamentul European şi, probabil, veţi petrece foarte mult timp alături de această instituţie. Se obişnuieşte ca fiecare parlamentar să aibă un domeniu îngust pe care să-l promoveze în P.E. Pregătirea domniei voastre văd că este în domeniul drepturilor omului şi drept în general. Aş fi curios să aflu care este preocuparea dumneavoastră principală cu care doriţi să intraţi în Parlamentul European?

Unknown spunea...

Initial,am fost preocupata de respectarea drepturilor omului in procesul penal.Am castigat un onorant premiu al doilea la Caen, la concursul international de pledoarii,analizand felul cum drepturile omului (nu) erau respectate in anii de dupa revolutie, in cadrul procesului penal.Apoi,am devenit interesata de drepturile femeilor( este un domeniu separat in lumea drepturilor omului),de cele ale emigrantilor,ale minoritatilor,ale copiilor.
In PE as vrea sa ma concentrez pe dreptul la un mediu inconjurator sanatos si dreptul la un trai decent.

Bibliotecaru spunea...

Aţi pierdut un aliat în militantismul pentru drepturile femeii în doamna Gabriela Creţu, care "nu a mai avut loc" pe lista PSD pentru P.E., dar aveţi încă un aliat puternic în Daciana Sârbu în ceea ce priveşte problema mediului.

Tocmai pentru că am văzut că aveţi o pregătire în domeniul drepturilor omului, cu atât mai mult cu cât aţi avut şi o preocupare în acest domeniu, dacă îmi permiteţi, aş încerca să vă sugerez o feliuţă de activitate probabil neacoperită de cineva, încălcarea drepturilor omului în modalitate instituţionalizată. Astăzi sunt foarte multe legi considerate normale doar pentru că provin din cutume, adică ne-am obişnuit cu ele şi nu ni se mai pare ceva greşit, dar care sunt, în mod clar, încălcări ale drepturilor omului. Din sutele de exemple (poate mii, că nu pot spune că le-am văzut eu pe toate), am să aleg un exemplu foarte la modă în România: imunitatea.

Bibliotecaru spunea...

Un concept de bază al dreptului după care majoritatea ţărilor democrate îşi construiesc Justiţia este: toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Acest principiu este încălcat, în cazul imunităţii, pe principiul că funcţia unui ministru, parlamentar, preşedinte va fi limitată dacă ar fi îndeplinită cu frica de a nu fi arestat pentru fapte exercitate în exerciţiul funcţiunii.
OK. Asta înseamnă, de exemplu, că parlamentarul nu poate fi supus unei judecăţi exterioare sinelui său în ceea ce priveşte votul şi cuvântul parlamentar. Dar în acelaşi timp înseamnă că un om care nu are o calitate asupra căruia să se reverse beneficiul imunităţii are îngrădită modalitatea de exprimare şi, de ce nu, a votului.

Bibliotecaru spunea...

În cazul miniştrilor imunitatea adaugă şi posibilitatea ca cineva să verifice dacă un dosar penal nu este oarecum o "făcătură". Nu se controlează deci capacitatea unui procuror de a construi dosare "făcătură", ceea ce s-ar răsfrânge şi asupra cetăţenilor obişnuiţi, ci doar se blochează punerea sub acuzare a unui ministru (sau fost ministru) de a fi acuzat cu un dosar "făcătură". În cazul cetăţeanului neacoperit cu imunitate, dosarul "făcătură" nu este verificat de nimeni şi, suspectez eu, dacă numele nu este sonor, nici judecătorul nu este prea atent.

Despre imunitatea preşedintelui nici nu mai este cazul să vorbim, cineva a înţeles-o totală.

Nu ar fi normal ca această imunitate să fie înlocuită de un organism care să verifice modul de întocmire al unui dosar?

Bibliotecaru spunea...

Mai departe putem vorbi de imunitatea faţă de răspunderea angajată de semnătură, de vot. Dacă un director la o societate comercială ia câteva "decizii proaste" prin care realizează deposedarea firmei de nişte fonduri, el răspunde civil şi/sau penal. Iată că politica este degrevată de răspunderea gestului politic. Un guvern poate aduce o ţară la faliment fără a-şi angaja nici o răspundere. Mai mult, miniştrii nici nu-şi bat capul că o greşeală în aparenţă mică poate duce la dezastru. Indiferenţa este atât de mare încât avem miniştrii la Finanţe şi Economie care nu au nici cea mai mică treabă cu o facultate de tip ASE. Nu e poate o întâmplare că domniile lor au fost "colegi" de SC "Marmosim" SA Simeria. Şi eu sunt inginer, înţeleg cum stă treaba în finanţe, nu aş putea spune că sunt total pe dinafară, dar nu m-aş aventura să întocmesc un Buget de Stat şi nici să modific politica fiscală cu un impozit pe care toţi "specialiştii" politici ai României îl numesc "forfetar" deşi nu are nici o legătură cu impozitul forfetar. Nimeni nu este lăsat să opereze dacă nu este medic, doamna Norica Nicolai nu a fost lăsată la Justiţie pentru că a avut "nu ştiu ce" la mapa profesională... cum de au ajuns aceşti ingineri în poziţii financiare? Vedeţi, imunitatea lucrează nu numai în Justiţie, dar şi subtil, pe nevăzute... şi eu consider că se face cu încălcarea drepturilor omului.

Bibliotecaru spunea...

Vi se pare subiectul cu imunitatea prea dur şi prea greu de abordat? Am unul mai uşurel. Când cineva îşi schimbă cardul de identitate, pentru că acesta expiră (i se schimbă fizionomia prin îmbătrânire), poliţia cere de la cetăţean din nou toate actele... certificat de naştere, certificat de căsătorie, dovada spaţiului locativ, livretul militar... nu le ştiu pe toate, dar sunt foarte multe. Mă întreb de ce? Dacă eu am un card de identitate valabil astăzi şi se prezumă că actele pe care le-am depus data trecută au fost valabile, ce le invalidează de data aceasta, la o zi diferenţă? Dacă mă căsătoresc, îmi schimb cardul de identitate, dacă mă mut, la fel... orice schimbare trebuie raportată la poliţie, de ce este nevoie să mă prezint de fiecare dată cu actele pe care domniile lor le au deja la dosar. Mai mult, toate actele respective pe care cei de la poliţie le cer sunt eliberate de un reprezentant al statului român, o autoritate, nu şi le fabrică nimeni acasă, cu excepţia situaţiei "luării în spaţiu" unde este necesară o declaraţie, dar şi aici poliţistul comunitar va face o verificare... Peste toate acestea, cetăţeanul este obligat să-şi facă un act care nu-i foloseşte în mod direct, pentru că el ştie cum îl cheamă şi când este născut, nu are nevoie să se uite pe cardul de identitate pentru a afla aceste lucruri (la nevoie, dacă este uituc, notează pe o bucată de hârtie), statul are nevoie să-l identifice, statul are nevoie de toate aceste informaţii. Cetăţeanul se agită, stă la cozi, ba şi plăteşte bucata de plastic, pentru folosul statului. Mai mult, culegerea de date biometrice seamănă foarte mult cu perioada nazistă în Germania care culegea aceleaşi date biometrice pentru a identifica evreii şi alte "elemente impure". Dacă se culeg aceste date şi peste 20 de ani nazismul revine, persoanele impure nu mai au nici o şansă, vor fi listate direct din calculator, pe două generaţii.

Bibliotecaru spunea...

Astfel de probleme apar pentru că în momentul când este nevoie de ceva, nimeni nu priveşte în ansamblu, se dă o rezolvare locală şi apoi se îndeasă în întreg aşa cum îndesăm lucrurile în debara şi, atunci când avem nevoie de ceva din interior, deschidem larg uşa şi lucrurile îndesate, eliberate, se revarsă fericite peste noi, contondente.

Unknown spunea...

Stimate bibliotecar, iarta-ma ca nu am raspuns la numeroasele mesaje, pentru care iti multumesc.Da-mi voie sa iti spun scurt numai atat:cred ca sunt unul dintre putinii romani care stie ce sunt drepturile femeilor,egalitatea de sanse pentru femei si barbati si toate celelalte principii vanturate de toti si pricepute de putini.Asta pentru ca din 2001 si pana in 2008 am fost membra in comisia pentru egalitate de sanse a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei, ba chiar presedinta acestei comisii timp de trei ani(2004-2007).Am avut numeroase parteneriate cu comisia similara din PE,care a fost prima comisie europeana care a vizitat comisia pentru egalitate din Camera Deputatilor, a carei presedinta am fost, de asemenea, in mandatul 2004-2008.Daca voi ajunge in PE voi alege si aceasta comisie.Pentru celelalte sugestii,voi reveni cu placere daca voi ajunge la Bruxelles.Daca nu, tot voi reveni,dar dupa 7 iunie.Buna seara.

Bibliotecaru spunea...

Mă scuzaţi pentru "numeroasele mesaje". Iniţial era unul singur mai lung dar nu a fost acceptat de serverul de blog şi am fost nevoit să-l fac bucăţi pentru a fi acceptat.

În sistem de liste, pentru PSD primele 12 locuri sunt sigure, locurile 13, 14 şi 15 sunt sub dictatura semnului întrebării. Eu oricum vă urez succes.

Blogus spunea...

E posibil ca acest mesaj va fi sters inainte de postare, totusi e opinia mea si nu am decat sa o sustin. Felicitari pentru ceea ce sunteti ca si caracter, educatie, pregatire, cultura. Regret totusi pentru ca principiile mele nu imi dau voie va sustin acordandu-va votul, atat timp cat sunteti inconjurata de oameni atat de josnici.

Unknown spunea...

Pentru Sorin

Un partid politic nu este o familie.Chiar si intr-o familie nu iubesti pe toata lumea..Am intrat in partid pentru ca erau acolo cativa oameni pe care ii pretuiam si pentru ca,fiind copil de oameni saraci, nu puteam sa fiu altceva decat social-democrat.Am fost eu insami in acest partid,care mi-a oferit sansa de a munci pentru oameni.Multi au votat cu psd pentru mine.EU nu i-am dezamagit.Iti respect opinia si iti multumesc pentru mesaj.La urma urmei, politica ar trebui sa serveasca si sa uneasca oamenii,si se pare ca o face in cazul nostru.

Unknown spunea...

Si din nou pentru bibliotecar:nu am avut intentia sa critic spunand :"numeroasele mesaje".M-am bucurat ca erau asa de multe,dar am vrut sa ma scuz ca nu am vreme sa raspund tuturor problemelor pe care le-ai ridicat.

Bibliotecaru spunea...

@ Minodora Cliveti
Nici o problemă!

@ Sorin
Nu ştiu pe cine aveţi în vedere când spuneţi "oameni josnici" şi nici nu contează prea mult, dar poate tocmai de aceea este important ca cetăţeanul să nu susţină neapărat un anumit partid politic asemeni unui suporter o echipă de fotbal, implicarea cetăţeanului ar trebui să fie mai mult un control civic, cetăţeanul ar trebui să-şi investească energia în asigurarea că partidele (toate partidele) funcţionează corect, în asigurarea că instituţiile statului român funcţionează corect, în asigurare că nimeni nu este mai presus de lege. O societate care funcţionează corect îşi va elimina abuzurile şi elementele defecte în mod natural.