duminică, 22 februarie 2009

Tot despre sanse egale..

Tinerele femei din politica romaneasca prezentate in topul facut de Catavencu nu au reactionat,din cate stiu, in nici un fel la prezentarea lor drept "bombe sexy",blonda lui X sau Y etc.E dreptul lor sa taca,mai ales ca in politica este o regula:publicitatea,chiar negativa, e buna.Nu am a comenta la asta.Dar comentez in legtura cu un aspect care tine de principiul egalitatii de sanse pentru femei si barbati in orice domeniu social,inclusiv in politica.Cititorul obisnuit,neutru,poate chiar binevoitor,femeie sau barbat,citeste asemenea materiale, se amuza,se informeaza,face asocieri de idei,pune deoparte ziarul si trece mai departe.In subconstientul sau insa,ramane cu siguranta ideea ca e normal sa fie asa de putine femei in politica,de vreme ce marea majoritate a numelor feminine mai cunoscute sunt mentionate acolo.Cu alte cuvinte,este normal ca politica sa fie facuta de barbati.Cu alte cuvinte,femeile cu "spate" si numai ele (sau aproape)pot sa fie vizibile in politica,in timp ce barbatii pot ajunge in functii de conducere prin ei insisi.
Sa ne mai miram de retinerea electoratului, inclusiv feminin, de a vota femei?
Nu un articol de presa este cauza acestui fenomen, ci un lung sir de manifestari sexiste de toate tipurile care apar in media,in publicitate,in manualele scolare chiar,si tacerea cvasi-generala a autoritatilor statului, a organizatiilor de femei..
Buna legislatie in materie de egalitate de sanse pe care o avem nu poate face minuni prin simplul fapt ca exista.

5 comentarii:

Tudorina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tudorina spunea...

Si ce e de facut?
Am vazut articole despre sedinta Organizatiei de Femei a PSD, s-au spus lucruri mari, bune. Ma intreb, oare au participat la acea sedinta si nume mari din partid, eventual unele din cele numite in acel Top Catavencu?
Toate femeile din PSD ar trebui sa participe in Organizatia de Femei

Unknown spunea...

Da,sigur ca au fost cateva dintre cele din top.Dar nu s-a vorbit despre asta.A fost o ordine de zi.Dar nu e vorba numai despre cele din PSD,ci despre femeile din politica, in general.Aici avem o problema care depaseste granitele unui partid.Am incercat sa infiintez un grup al femeilor in parlament,dar nu s-a putut.Ramanem in faza in care ne lamentam:stereotipuri sexiste,lipsa de solidaritate intre femei etc.Astept cu incredere reactii de la comisiile pentru egalitate de sanse din cele doua camere,de la ong feministe,de la CNCD,CNA..Am citit insa multe comentarii apreciative pe google despre acest material.Poate numai mie mi se pare ca discrimineaza femeile din politica.Poate vom vedea un top al celor mai bine dotati fizic barbati politicieni.Nu stiu cu ce ar ajuta insa la depasirea crizei..

Lucia Lepadatu spunea...

Sunt de acord cu tine, prea des femeile din politică sunt prezentate în articole şi poze sexiste, chiar provocatoare, prea mult se insistă doar pe caracteristicile fizice ale acestora, perpetuandu-se astfel stereotipurile.
Curios este faptul că în afară de tine nu am văzut reacţii de la cei care au preocupări în zona politică, societate civilă. Reacţia ta de anul trecut a fost apreciată dar a părut a fi o picatură într-o mare de indiferenţă, de vreme ce chiar şi personajele “pictate” au rămas inerte.
Abia atunci când o să văd un articol în "Caţavencu", ori în orice alt jurnal, în care să fie prezentat şi topul bărbaţilor din politică atunci o să pot afirma că presa nu are tendinţe şi reacţii discriminatorii. Sau când o să văd că nu calităţile fizice sau sexi sunt avute în vedere la prezentarea unor politicieni-femei. Sau când vor fi analizaţi şi bărbaţii politicieni dupa aceleaşi criterii.
E foarte periculos şi dureros să constaţi, ca cetăţean, ca elector, că presa este interesată doar de sexismul politicienilor şi nu de calităţile şi abilităţile acestora, de pregătirea şi activitatea lor. Nimeni nu arată populaţiei care sunt atribuţiile şi limitele unui parlamentar, astfel încât aceasta să aleagă în cunoştinţă de cauză un parlamentar şi nu un parlamentar-primar.
Cu toate acestea nu pot să nu remarc că sunt politiciene care acceptă orice provocare sau postură doar de dragul de a fi prezente cât mai des în media, care îndruga vrute şi nevrute, cum se piaptănă, cum se îmbracă, câte perechi de pantofi sau cizme posedă, cât costă, de unde le-au cumpărat, se afişeaza în ţinute neadecvate statutului lor de persoană publică, se expun fără măsură şi rezervă, întreţinând cu subiecte banale şi ridicole rubrica mondenă a gazetelor.

Unknown spunea...

Draga Melina, Catavencu ne face un dar de martisor:anunta un clasament al celor 50 cei mai sexy intelectuali barbati..Remarci diferenta? Topul feminin are in vedere cele mai sexy femei din politica,barbatii din politica nu au drept caracteristica pe aceea de "a fi sexy".Ei, barbatii politicieni sunt duri,calculati,negociaza; fac "jocuri politice",propun solutii,uneori sunt corupti, dar intotdeauna fac POLITICA.Deci, nu vom vedea un top cu sexosi din politica(NB: a fi sexy in politica nu inseamna ca o femeie frumoasa a ajuns acolo unde a meritat.Eu, una, nu am inteles ca este prezentata in acest fel macar una din cele 50 de femei).
Intelectualii barbati,da, ei pot fi interesanti din punct de vedere sexy( asta ii poate ajuta sa isi vanda mai bine productiile intelectuale,ii face mai simpatici, mai umani,e ceva in beneficiul lor acest top.