miercuri, 25 februarie 2009

Raportul IPP

Institutul pentru politici publice este o institutie care isi propune sa monitorizeze politicile publice.Din ce punct de vedere?Al eficientei, al scopurilor, al realizarilor, al proiectelor etc,ai zice.In realitate,IPP numara cati bani cheltuiesc parlamentarii.In urma cu vreo doi ani,cand am luat cunostinta de primul lor raport,cred,in care eram declarata campioana la cheltuit banii in deplasari externe, l-am contactat pe presedintele de atunci si l-am intrebat:dvs explicati si de ce ma deplasez?Ati verificat unde ma duc si ce fac acolo? NU, mi-a raspuns acesta,dar e stiut ca sunteti in delegatia Romaniei la Consiliul Europei.
Poate era stiut,ar fi trebuit sa fie stiut de un asemenea institut, cu toate acestea,stirea a fost preluata telle quelle si toti cunoscutii,amicii si ne-amicii mei au comentat.Precizez ca in 2004 am fost aleasa pentru prima oara de cand Romania este membra a Consiliului Europei(1993)presedinta uneia din cele 10 comisii permanente,iar in 2008 deveneam primul roman prim vice presedinte al grupului socialist.Nemaivorbind de cele peste 10 rapoarte pe care le-am facut,toate aceste pozitii impuneau activitate la Strasbourg,deci prezenta.Care era in fisa postului meu de parlamentar membru al delegatiei Romaniei la Strasbourg, trimisa acolo de parlamentul Romaniei.
IPP numara banii cheltuiti, e ceva extrem de simplu:ceri datele de la serviciul financiar si le publici,mass media preia rapid stirea si se mai pune de o stire.De fapt, ce ar trebui sa faca IPP ar fi o munca grea: de analiza a eficientei cheltuirii banilor publici.
A fost activitatea mea utila pentru parlamentul roman si pentru Romania?Am contribuit intr-un mod total diferit de al delincventilor care ne fac de ris in Italia, la prestigiul tarii mele?Am facut diplomatie parlamentara?
Azi am fost apelata de un post TV care dorea comentariul meu vis a vis de noul raport al IPP,in care,de asemenea, sunt campioana la cheltuit banii in perioada 2006-2008.Am acceptat sa comentez in direct,dar le-am spus ca nu mai sunt in parlament.Si nu m-au mai sunat.IPP poate fi multumit, de acum nu voi mai cheltui banii publici in numele si pentru parlamentul Romaniei.

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

Din păcate în România totul este văzut simplist, chiar primitiv, aş putea spune. Adică utilitatea, eficienţa nu contează. Acest IPP şi alte ONG-uri şi-au făcut o vocaţie din a pune pe hârtie cifre neanalizate, neinterpretate, cu trimitere precisă la demnitari şi instituţii, rapoartele lor reuşind să manipuleze opinia publică cu privire la locul şi rolul Parlamentului. Uneori am impresia că finanţările lor sunt dirijate spre acest scop.
Oare de ce nu fac şi ei publice finanţările? Ca să fie transparenţă şi în cazul lor cu privire la activitatea desfăşurată şi sursele de finanţare?