luni, 16 februarie 2009

Din nou despre concediul parental

Indemnizatia pentru cresterea copilului este un drept al parintelui care decide sa aiba grija de copilul sau pana cand acesta implineste varsta de doi ani.Nu este o alocatie,nu este un cadou,este o modalitate concreta de incurajare a cresterii natalitatii prin stimularea financiara a cuplurilor de a avea copii,intr-o tara care nu ofera parintilor de copii pana la doi ani crese decente si gratuite sau,cel putin, accesibile pentru cei mai multi.
In Romania concediul pentru cresterea copilului este prea lung,dupa parerea mea:doi ani sunt de natura a incuraja o femeie sa devina mama de profesie,sa isi uite aspiratiile profesionale,sa devina dependenta de barbatul ei activ.Sunt pentru reducerea acestei perioade la maximum un an si imi place si partajarea acestei perioade intre parinti.
Dar a plati o singura indemnizatie de crestere a copilului unei femei care are doi copii(trei ,in cazul analizat cu ceva vreme in urma), este gresit.In primul rand,asemenea cazuri sunt exceptii,deci bugetul statului nu va fi afectat prea mult (e drept ca,in prezentul romanesc, orice poate afecta "prea mult" bugetul statului, dar asta e alta discutie).In al doilea rand, situatia actuala este dicriminatorie fata de femeile care nasc mai multi copii,punctul acesta de vedere fiind sustinut de instantele care au dat dreptate mamelor in cauza.
Propunerea mea legislativa va fi respinsa, fara indoiala,dar importanta unor propuneri de lege nu poate fi redusa la eficienta acestora:devin sau nu legi-ar fi prea simplist.Rolul lor este si de a provoca dezbateri publice, si in orice tara normala s-ar provoca cel putin o dezbatere:care e cea mai buna solutie in cazul concediului parental?Durata optima a acestuia?Cuantumul indemnizatiei cel mai potrivit si sustenabil bugetar?Ce alte masuri ar trebui luate in paralel?Ce facem ca sa indeplinim prevederile strategiei europene de conciliere a vietii de familie cu cariera? E bine ca macar pe bloguri discutam despre asta.

Un comentariu:

Tudorina spunea...

Observatii foarte pertinente. Sunt de acord cu reducerea concediului pt ca intr-adevar desi pare benefic pentru mame si copii, pe termen lung afecteaza viata profesionala a femeilor, pensiile si distributia sarcinilor in familie.
Pentru asta trebuie sa se poata faca partajarea concediului intre mama si tata, ca in tarile nordice.
Referitor la cazurile cu mai mult de un copil, gemeni de ex., stiti cumva cum se practica in alte tari? In Franta pentru gemenii se plateste dublu?