vineri, 19 februarie 2016

Industria tutunului si Eva

Joi seara ma uit la un documentar ancheta realizat de France 2 pe tema tutunului.E vorba despre felul in care a evoluat mecanismul de redactare a directivei tutunului (2014/40/UE),despre povestea comisarului european  Dalli. Pe scurt, comisarul John Dalli, detinatorul portofoliului sanatatii in comisia europeana condusa de Barroso, a demisionat ca urmare a alegatiilor de coruptie .O inscenare, dupa parerea reporterilor, pentru a-l compromite, pentru ca el dorea sa produca o directiva extrem de dura la adresa producatorilor de tutun.

Dar nu despre cazul Dalli vreau sa bloggez, ci despre felul in care este abordata problema tutunului de catre mass-media si o parte a societatii civile. Precizez din start ca nu sunt fumatoare, ca fumul de tigara imi face rau fizic, ca cer intotdeauna la hotel camera la un etaj pentru nefumatori, ca nu intru intr-un restaurant in care se fumeaza, ca incetinesc pasul cand ma aflu pe strada  in spatele unui fumator.
Bref, as prefera ca toti iubitorii de tutun sa il mestece.
Pentru toate aceste considerente, consider ca in ultimii ani, putini, s-au facut pasi uriasi in directia protejarii "nevinovatilor", a nefumatorilor: imi amintesc ca in urma cu 10 ani ceream insistent un loc mai in fata in avion, pentru a nu fuma pasiv alaturi de cei care nu puteau sa reziste cateva ore fara o tigara,ca nu-mi vine sa cred ca pot respira in tren ori autobuz, ca pot sa mananc pizza cu alta aroma decat cea de tutun..
Revenind la documentarul de aseara,pe langa Dalli, se cautau argumente pentru a culpabiliza industria tutunului pentru moartea prematura a mult prea multor fumatori,pentru cheltuielile uriase facute cu ingrijirea bolnavilor de boli produse de tutun, ba chiar si pentru faptul ca industria tutunului finanteaza oficial comisia europeana si guverne ale statelor europene pentru sustinerea de campanii contra fumatului, ceea ce ar fi cinism.
Ei, bine, nu e chair asa, dupa parerea mea de nefumatoare.
Industria tutunului e o industrie,urmareste profitul,firesc, din valorificarea pe piata a unui produs permis,legal-tutunul. Ca orice alta industrie, isi face reclama, isi prezinta produsele cat mai atragator ambalate, sugereaza ca fumatul mentine silueta sau ajuta la pierderea greutatii (tigari slim)etc.

Directiva tutunului,emisa ca urmare a constatarii efectelor major negative ale fumatului, a interzis industriei tutunului toate aceste metode de marketing: pachetele de tigari vor avea un aspect tern,neatragator, vor fi toate cam la fel, s-au interzis mesajele promotionale, sunt obligatorii avertismentele de genul"fumatul dauneaza grav sanatatii, poate duce la deces" etc. In plus, se cere statelor membre sa faca legi prin care sa fie interzis fumatul in locuri publice, sa fie sanctionate dur persoanele care nu respecta asemenea dispozitii etc.

Repet,fumatul poate ucide, e clar, si chiar o face. Dar tigara nu e pusa cu sila de industria tutunului in gura fumatorului. Mi-e teama ca intrarea in vigoare a tuturor prevederilor directivei nu va schimba mare lucru, daca nu vor fi facute eforturi serioase pentru educarea publicului, mai ales a adolescentilor si tinerilor. Si asta e greu, pentru ca la 14-15 ani, cand se apuca de fumat, copiii nostri nu stiu ce e boala si nu cred in moarte. De aceea, metodele pe care familia, scoala,statul , ar trebui sa le foloseasca pentru a descuraja copiii sa fumeze, ar trebui sa fie speciale.

Incepand cu exemplul personal al parintilor si profesorilor.

Dar atata vreme cat in casa mama si tata fumeaza, cand in scoli exista un colt pentru fumatorii profesori, cand vezi gravide cu tigara in gura, de ce mai acuzam industria tutunului? Pentru ca exista? Pentru ca e profitabila?

Ati vazut, desigur, un spot publicitar in care se vorbeste ceva despre "prima bere pe care ai baut-o cu tatal tau", care ar fiind o amintire memorabila. (Pe cand vom reveni la "prostituata oferita de tata la 18 ani", care era una din amintirile frumoase ale lui Proust? ) Cu ce e mai putin daunator consumul de alcool, si de ce acesta ar trebui sa poata sa isi faca marketing in acest fel?

Alcoolul,tutunul, sunt produse daunatoare sanatatii. Ca si sarea, zaharul,nu-i asa?

Dar, deocamdata, avem directiva tutunului, care trebuie implementata.Vad ca industria cere o perioada de tranzitie,mi se pare corect. Si mai astept cu incredere rezultatele miraculoase ale scaderii consumului de tutun prin simpla schimbare a aspectului pachetului de tigari si a absentei reclamelor la tutun, in lipsa unor campanii serioase de constientizare a pericolului consumului de tutun la copii si tineri, mai ales. Dar cum inca o acuzam pe Eva ca l-a obligat pe Adam sa manance marul,nu m-as mira sa criticam in continuare numai industria tutunului...


Niciun comentariu: