luni, 15 februarie 2016

Condamnatii din penitenciare au dreptul la drepturi

Citesc despre iminenta modificare a legii privind executarea pedepselor, cu privire la scrierea de carti in penitenciare,care poate avea efect asupra duratei pedepsei.Cum se intampla des la noi, luati de un val heirupist,vrem sa aruncam copilul impreuna cu apa murdara din copaie.
E adevarat ca aceasta prevedere e introdusa si ea heirupist,copiata de undeva,fara sa fie insotita de norme adiacente care sa o faca aplicabila si corecta.Pentru ca este o prevedere buna,care face posibila aplicarea institutiei reabilitarii.Rolul unei pedepse privative de libertate,asa cum stie orice absolvent de drept,este mai ales reeducarea condamnatului si prevenirea comiterii de noi infractiuni.La noi, rolul pedepsei este mai ales acela de a umple penitenciarele, si asa supraaglomerate,cu cat mai multi condamnati, spre slava statisticilor.
Cerinta de a se scrie lucrari 'stiintifice" este din start o prostie.Ce inseamna 'stiintific", cine apreciaza caracterul unei lucrari scrise in penitenciar? O comisie formata din persoane care nu trebuie sa aiba competenta necesara stabilirii caracterului stiintific al unei lucrari.
Se propun tot felul de aiureli: sa fie lucrari scrise in domenii care se studiaza in facultati, sa aiba incarcatura de informatii si bibliografie comparativa cu o teza de doctorat, etc. Adica, sa organizam doctorate in puscarii..de parca nu avem destui doctori in Romania..
In realitate,aceasta prevedere ar putea avea o mare importanta in reeducarea condamnatilor, fara sa fie impusa cerinta de "lucrare stiintifica": ar da posibilitate acestora sa rememoreze faptele, sa regrete cu adevarat, si nu doar declarativ,comiterea infractiunii,sa isi faca un plan de viata de dupa penitenciar, sa-si propuna sa fie curati, morali,sa se reintegreze social.Toate aceste cuvinte sunt termeni de specialitate, "stiintifici", care tin de stiinta dreptului penal..Dar, cui ii pasa sa se faca ceva ca lumea la noi? E drept ca unii "condamnati-vedete"-nu dau nume, ii stim toti- au scris mult in penitenciare.A vazut cineva aceste carti, altcineva decat comisiile cu pricina? Nu le putem vedea nici pe cele considerate "stiintifice",nici pe cele pe care aceste comisii le resping.
Ar trebui sa pretindem o modificare a legii sus mentionate, dar nu in sensul de a face doctorate in puscarii, ci in ideea de a ajuta societatea, care a condamnat la privare de libertate niste membri ai sai, sa ii recupereze reabilitati.Asa cum spune stiinta dreptului.
PS: salut recentul punct de vedere al vice premierului Vasile Dancu prin care este sustinuta necesitatea pastrarii a ceea ce este bun in aceasta lege si ma mir de lipsa de comunicare intre membri guvernului, de vreme ce ministra justitiei a anuntat "suspendarea" prevederilor despre care am povestit mai sus.Poate o convinge seful sau ierarhic..

Niciun comentariu: